fallback

eBay все пак ще отдели PayPal?

Към тази стъпка може да се стигне през следващата година, предава авторитетно технологично издание

09:54 | 22.08.14 г.
Автор - снимка
Създател

Най-големият в света сайт за онлайн търгове eBay отново обмисля отделянето на своята платежна услуга PayPal. Към тази стъпка може да се стигне през следващата година, предава авторитетният технологичен сайт The Information. Според медията кандидатите за заемането на шефската позиция в PayPal вече са били информирани за плановете. 

Все още обаче не е ясно дали вече е взето решение и как точно ще бъде извършен този план. Главният изпълнителен директор Джон Донаху постоянно заявява, че PayPal е важна част на онлайн търговеца и отхвърляше исканията на акционера активист Карл Айкън за отделяне на двата бизнеса.

Т.нар. акционери активисти са известни с това, че придобиват малки дялове в дадени компании, с което се опитват след това да оказват значително влияние върху развитието им. По-конкретно, предложението на Айкън е за отделяне на PayPal от компанията майка eBay.

Той се аргументира с това, че системата за онлайн разплащания расте и се развива с по-добри темпове от сайта за онлайн търгове и, ако се отдели, ще успява да постига много по-добри резултати.

Наскоро Айкън обяви, че притежава 27,8 милиона акции, или 2,15% от акциите на еBay, които се оценяват на 1,5 млрд. долара.

Финансовите показатели всъщност наистина потвърждават, че PayPal реализира добър ръст, като е двигател за цялата група. Подразделението, което позволява на хора и фирми да обменят пари по дигитален път, се смята от експерти за перлата в короната на eBay. Компанията дори е напът да засенчи успехите на eBay по отношение на приходите. 

"PayPal е компания, която расте с много по-добри темпове от eBay. Тя е истински скъпоценен камък, а eBay си е eBay – тя няма да бъде наранена", заяви неотдавна Айкън пред Time. "eBay може да има договор с PayPal, която ще може по този начин да излезе на борсата с по-висока стойност", добавя милиардерът.

След като в продължение на месеци Айкън не успя да се наложи с исканията си, според медийни публикации той се бе отказал от идеята, инициирайки разговор за частичната продажба на компанията на борсата.

"eBay и PayPal са здраво свързани и би било много трудно да бъдат разделени напълно", коментира от своя страна Ейрон Кеслер, анализатор в Raymond James, пред Wall Street Journal.

От Financial Times не успяват да се свържат с eBay за коментар на новата информация. Във вчерашната борсова сесия акциите на компанията поскъпнаха с 4,38% до 55,72 долара за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:11 | 13.09.22 г.
fallback