fallback

Лого-Къмпани ЕООД е отправило търгово предложение за Дир.БГ АД

Търговият предложител планира да оптимизира разходите и да предприеме стратегия към увеличаване на приходите на интернет компанията

09:45 | 18.07.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Лого-Къмпани ЕООД е придобило още 0,78% от капитала на Дир.БГ АД и с това делът му достига 5,78%, става ясно от отправеното търгово предложение към останалите акционери в Дир.БГ АД, публикувано чрез БФБ-София.

Придобиването на останалите около 94% ще струва около 6,25 млн. лв. при търговата цена от 1,44 лв. на акция.

През януари тази година Лого-Къмпани ЕООД придоби 5% от Дир.БГ АД с продавач Дир.Бг Холдинг ЕАД, което остана с дял от 92,73%. Обект на сделката бяха 230 750 акции при цена от 1,44 лв., или общо 332 280 лв.

На 9 юли 2014 г. имаше сделка за 35 814 акции отново при цена от 1,44 лв. за акция, което отговаря на 0,78% от компанията и на достигнатия от Лого-Къмпани ЕООД дял от 5,78%.

Целта на търговото предложение е придобиване на 100% от акциите на Дир.БГ АД и делистване на дружеството от борсата. Предстои Комисията за финансов надзор да вземе отношение по търговото предложение.

Дир.БГ АД излезе на БФБ-София през 2012 г., привличайки 202 хил. лв., или 16% от максималния размер на емисията. Цената на която беше осъществено предлагането бе 2,70 лв. за ценна книга, или почти двойно повече от предлаганите сега 1,44 лв.

Посредник по увеличението на капитала бе Кей Би Си Секюритис Н.В. клон България. Сега посредник по търговото предложение е ИП Евро-Финанс АД.

Лого-Къмпани ЕООД е с отрицателен собствен капитал от 134 хил. лв. към 31 декември 2013 г., след загуба от 118 хил. лв. за годината. Активите й са за 549 хил. лв., от които 391 хил. лв. са продукция и стоки. Други 148 хил. лв. са вземания от клиенти и доставчици. С този баланс Лого-Къмпани ЕООД не може да си позволи 6,25 млн. лв. за покупката на още 94% от Дир.БГ АД, както и 384 хил. лв. за покупката на текущите 5,78%, но ето че това вече е факт. Капиталът на компанията си остава 5 000 лв. и към днешна дата, но явно са получени вноски от едноличния собственик или кредитори, за да станат факт покупките за 384 хил. лв. Едноличен собственик на Лого-Къмпани ЕООД е Красен Милифонов Георгиев, който е и председател на Фондация „За децата на България“.

Търговият предложител не възнамерява да извършва преобразуване или прекратяване на Дир.БГ АД, като планира да запази основната дейност на Дир,БГ АД, да оптимизира разходите и да предприеме стратегия към увеличаване на приходите на Дир.БГ АД през текущата и следващата финансова година чрез формирането на нови дигитални форми, увеличаващи аудиторията на медията и чрез други тактически маркетингови мерки, пише в търговото предложение.

Дир.БГ АД притежава сайтът dir.bg. Компанията приключи 2013 г. със загуба от 388 хил. лв., след отрицателен резултат от 356 хил. лв. за 2012 г.

Продажбите на услуги (каквато е рекламата) намаляха с 25% до 1,78 млн. лв., но общите продажби се увеличиха с 16% до 2,76 млн. лв., след като компанията стартира продажби на стоки, възлезли на 968 хил. лв. за 2013 г.

Резултатът за първото тримесечие на 2014 г. е загуба от 57 хил. лв., след минус 26 хил. лв. за същия период на 2013 г. Продажбите остават без промяна на нивото от 470 хил. лв.

Акциите на Дир.БГ АД поевтиняват с 10% за последните 12 месеца до 1,44 лв. за брой и 6,65 млн. лв. пазарна капитализация.

Основните дейности на ЛОГО-КЪМПАНИ ЕООД ще бъдат анализ, оценка и управление на степента на риск при бизнес дейности, свързани с доставка на информация в интернет пространството, както и тяхната достоверност.

Търговият предложител не предвижда смяна на Изпълнителния директор, но ще допълни Съвета на директорите с Директор по маркетинг, предвижда увеличение на персонала в отдела за продажби, като за текущия персонал не се предвиждат съкращения и промяна на условията на трудовите договори. Сегашният изпълнителен директор е създателят на dir.bg Владимир Жеглов.

Предложителят ще ориентира Дир.БГ АД в търсене на нови пазарни ниши, оптимизация на управлението и финансовите резултати. По отношение на необходимите ресурси, като най-важни се определят човешки ресурси за реализиране на стратегическите планове - има необходимост от нов качествен маркетингов специалист, част от управлението на дружеството.

Финансирането на стратегическите планове ще се осъществява на базата на наличните финансови ресурси плюс отчисления от очаквания положителен резултат на дружеството. На този етап Лого Къмпани не може да посочи конкретен размер на бъдещите инвестиции, но основните такива ще бъдат насочени към създаването на новите дигитални форми на транслиране на информацията - мобилни и ТВ приложения, като те ще се финансират със собствени средства на дружеството.

Ако в резултат на настоящото търгово предложение търговият предложител придобие повече от 50 на сто, съответно повече от 2/3 от акциите  с право на глас в общото събрание, за търговия предложител няма да възникне задължение за регистриране на ново търгово предложение, тъй като настоящото търгово предложение е отправено до всички акционери на Дир.БГ АД.

В случай, че търговият предложител придобие в резултат на настоящото търгово предложение най-малко 95 на сто от акциите с право на глас в общото събрание на Дир.БГ АД, той ще има правото в тримесечен срок от крайния срок на търговото предложение да изкупи акциите с право на глас на останалите акционери - с или без тяхното съгласие, по цената, предложена в настоящото търгово предложение. Също така всеки акционер ще има право в тримесечен срок да поиска от търговия предложител да му изкупи акциите по търговата цена.

Свързани компании:

Дир.БГ АД(6DI)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:32 | 11.09.22 г.
fallback