fallback

Испанската IT звезда Gowex обяви фалит

Главният изпълнителен директор Хенаро Гарсия е фалшифицирал финансовите данни за последните поне четири години

13:01 | 08.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Само допреди една седмица Хенаро Гарсия беше истинска бизнес звезда. Като ръководител на доставчик за Wifi точки за достъп мениджърът с компанията си Gowex се считаше от испанското правителство в продължение на много години за блестящ пример за това как местните дружества могат да бъдат успешни и извън Испания. На фондовия пазар в началото на април Gowex все още струваше 1,9 милиарда евро. Но след това се появиха анализатори на инвестиционния посредник Gotham City и отсякоха: курсът е силно надценен. Големият успех на Гарсия е нищо друго, освен една лъжа.

„Искам не само да спечеля пари, но и да повдигна света от пантите му, поне една цяла индустрия“, заяви Гарсия преди няколко години. С Gowex на пет континента той строи безжични мрежи в градовете и на други места, където клиентите биха могли да сърфират безплатно и да провеждат разговори. Предполага се, че компанията е постигнала приходи от 182 милиона евро с този бизнес модел, който трябваше да има потенциала да срине старите доставчици на далекосъобщителни услуги. Но сега се оказва, че 90 на сто от тези продажби никога не са съществували, те са били просто измислени, пише Wall Street Journal.

Изфабрикуваните продажби са изкарани на бял свят от анализаторите на Gotham City. Информацията със сигурност трябва да се третира с повишено внимание, тъй като Gotham има интерес от падането на цените на курса. Брокерската къща залага преди всичко собствен капитал и печели от "специални инвестиционни ситуации". Те може да изглеждат и по този начин: първо Gotham проучва дадена компания, след това идват къси продажби в очакване на спад в цените, а след това идват и шокиращите резултати от изследването на Gotham, цената на акциите пада и Gotham прибира печалбата.

Gowex обаче съвсем не е първата "жертва" на Gotham City. Негативните доклади са част от стратегията на аналитичната компания, която е превърнала това в бизнес. Подобни анализи доведоха до проблеми и станаха част от причините за срив на акциите и оттегляне на инвеститори в други испански компании, като Quindell (през април 2014 г.), Ebix (през юни 2013 г.), Tile Shop (през ноември 2013 г.) и Blucora (през февруари 2014 г.), припомня испанският всекидневник El Pais. Според агенцията за финансови новини Bloomberg зад Gotham стои инвеститорът Даниел Юу, а централата ѝ се намира в Ню Йорк.

В случая на Gowex анализът на Gotham изглежда е коректен. Анализаторите са прегледали годишните доклади на Gowex и са установили, че продажбите и печалбата са "твърде добри", за да са верни. Те са задълбали в цифрите и стигат до извода, че 90 процента от продажбите са въображаеми. В средата на миналата седмица идва и денят на разплата. Gotham представи анализа пред обществеността и с това изтри наведнъж три четвърти от пазарната капитализация на Gowex, преди търговията с акциите на компанията да бъде спряна в четвъртък.

Милионерът Гарсия не успява да реагира адекватно бързо на новата ситуация. През миналата седмица той нарече всички анализи на Gotham погрешни, заплаши с адвокати и заяви, че всичко ще бъде изяснено. В петък той туитна привидно безгрижно: „Добро утро, Мадрид. Перфектна свежа сутрин за джогинг". 

В неделя в съобщение до испанският борсов регулатор CNMV той се изповядва: финансовите баланси за най-малко последните четири години не съответстват на "истинския образ" на бизнеса. В понеделник той написа: „Аз направих изявление, признание, и ще сътруднича с правосъдието. Ще понеса отговорността си". Срокът от четири години, в който са били фалшифицирани данните, може да се окаже по-голям. Gotham City Research припомня, че още през 2003 г. в интервюта за медиите изпълнителният директор е съобщавал за годишни приходи от порядъка на 42 млн. евро, докато счетоводно са били отчетени само 2,7 млн. евро. Освен това изпълнителният директор е обвинен и в подаване на грешна информация за договори с някои от най-големите клиенти на интернет доставчика.

В понеделник Gowex обяви фалит, а около 170 служители на компанията се страхуват за работните си места, при това на испанския трудов пазар, който не предлага големи перспективи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:11 | 09.09.22 г.
fallback