fallback

Излиза ли извън контрол лечението на интернет зависимите в Китай?

В много от лагерите за лечение на тийнейджъри, пристрастени към интернет, учителите използват насилие

09:05 | 24.06.14 г.

Миналата седмица 19-годишно момиче, настанено в център за зависими от интернет тийнейджъри в провинция Хенан, почина, след като беше ритано и удряно от своите инструктори в продължение на два часа в рамките на дисциплинарна „тренировъчна сесия“. Тя е проведена, тъй като момичето не е поискало разрешение да отиде до тоалетната.

Аутопсията на Гуо Линглинг показа, че тя е починала от мозъчни и черепни травми, пише Quartz.

Смъртта ѝ е последният пример за приличащите на военни лагери в Китай, в които би трябвало да се лекуват милиони хора, зависими от интернет.

Откакто през 2008 г. тази зависимост беше класифицирана като психично разстройство, родители изпращат децата си в тези места. Те пък им обещават да лекуват болните чрез обучение във военен стил и с желязна дисциплина. Броят на лагерите, в които често работи бивш китайски военен персонал, е между 65 и 300.

Центърът, в който е била настанена Гуо, в момента е затворен за разследване.

„Нашата цел е да разберем, да уважаваме и да се грижим за изгубени деца; да им помогнем да станат здрави, щастливи, умни и отворени; да водим семействата по пътя на щастието и хармонията“, обещава на родителите лагерът на уебсайта си.

Бивши съученици на Гуо разказват различна история, цитирана от Beijing News. В училището имало наказания за провинения от сорта на недостатъчно хубаво сгъване на одеяла, така че на учителите да им изглежда спретнато. За това децата са били принуждавани да падат няколко пъти на земята по лице или по гръб.

“Не можем да контактуваме с външния свят. Дори имейлите, които изпращаме, са проверявани от учителите да не би да пише нещо лошо за училището“, посочва 17-годишно момиче.

Когато майката на Гуо идва да поиска обратно дъщеря си, учениците хвърлят по нея листа, на които са написали телефонните номера на родителите им, молейки за спасение.

Репортаж на китайския вестник Legal Evening News посочва, че през последните няколко години има най-малко 12 случая на физическо насилие в такива центрове, а седем от тях са приключили със смъртни случаи. Сред тях е случаят на момче, което е бито до смърт в лагер за интернет зависими през 2009 г.

През същата година Министерството на здравето в Китай трябвало да нареди на една от болниците в провинция Шандонг да спре да използва електрошок върху младежи, зависими към интернет. Мярката е взета, след като т. нар. лечение е било приложено на около 3000 пациенти.

Дали интернет пристрастяването е истинско психично разстройство все още е тема на дебати.  Миналата година отвори врати и първият такъв лагер в САЩ, който се намира в Пенсилвания.

“В много от случаите родителите изглежда обвиняват интернет за социалните и поведенчески проблеми, които може би не се поддават на такива интервенции“, разкрива нов документален филм, посветен на лагерите.

Родител на ученик, който е бил в лагера на Гуо, сега търси друг, в който да настани сина си. Причината за това е, че момчето се връща към старите си интернет навици, докато училището е затворено.

„Би било добре, ако не ги наказват толкова тежко“, коментира бащата на тийнeйджъра. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:36 | 09.09.22 г.
fallback