fallback

Азия изпревари Европа като водещ онлайн пазар в света

Очаква се оборотът от продажби по интернет в Европа да нарасне до 625 млрд. евро към 2016 г.

11:24 | 18.06.14 г.

Азиатско-тихоокеанският регион е изпреварил Европа през миналата година и вече е най-големият онлайн търговски пазар, сочат данни на Ecommerce Europe, цитирани от онлайн изданието euractiv.com.

Оборотът от електронната търговия в региона, чийто основен двигател е огромният китайски пазар, е нараснал с 16,7% през миналата година до 406,1 млрд. евро, докато в Европа е отчетен ръст от 16% до 363,1 млрд. евро, сочат данните на организацията.

Европа отне короната на Северна Америка и стана най-големият електронен пазар през 2011 г., припомня се в доклада на организацията. Очакванията са, че през тази година оборотът от електронна търговия на Стария континент ще нарасне до 425,5 млрд. евро, което обаче може и да не успее да го изведе отново на лидерската позиция.

През миналата година делът на онлайн продажбите на потребители от Европейския съюз (ЕС) е достигнал 87,6% от общия обем на онлайн продажбите в Европа (276,5 млрд. евро). Трансграничните продажби остават сравнително ниски – 12% от всички, показват данни на Европейската комисия (ЕК). Амбицията на Брюксел е до 2020 г. те да достигнат 20%.

Интернет икономиката на Европа

Интернет икономиката на Европа се оценява на 2,2% от общия брутен вътрешен продукт (БВП) през 2013 г., който достига 16,4 трлн. евро. Очаква се този дял да се удвои до 2016 г. и да се утрои до 2020 г., коментират от Ecommerce Europe.

Към края на 2013 г. броят на шопинг сайтовете в Европа е нараснал до 650 хил. Според оценките на асоциацията този брой може да нараства с по 15-20% годишно, т. е. оборотът от електронната търговия към 2016 г. може да достигне 625 млрд. евро.

Доминантната позиция на китайския пазар е притеснителна според организацията, но пък предлага добри възможности за европейския електронен бизнес заради потенциала за ръст. Потенциалът на Северна Америка е поизчерпан заради неговата зрялост в сравнение с възможностите в Европа (Източна Европа) и Азия.

Развитите държави от Западна и Централна Европа са най-големите онлайн пазари на Стария континент. Развиващите се икономики от Южна, Източна, Централна и Югоизточна Европа обаче бързо наваксват разликите на фона на огромния им потенциал за развитие.

Най-значителен ръст на онлайн търговията е отчетен в Източна Европа, като водещият двигател е Русия.

Същевременно от организацията подчертават, че най-големият проблем за бранша е електронната идентификация, която би могла да предотврати редица престъпления в интернет, както и да насърчи трансграничните продажби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:36 | 14.09.22 г.
fallback