fallback

Google влиза на пазара на фитнес данни?

Концернът ще представи Google Fit - директен конкурент на HealthKit на Apple, пише Forbes

15:05 | 13.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американският онлайн концерн Google планира да пусне нова услуга в сферата на здравеопазването, която ще събира данни за здравните показатели на потребители, които използват различни фитнес аксесоари, умни гривни и приложения, пише Forbes. Услугата ще се казва Google Fit и вероятно ще бъде представена по време на конференцията за разработчици Google I/O след две седмици – на 25 и 26 юни.  Подобна услуга ще е директен конкурент на HealthKit на Apple, която бе представена преди около седмица, и се очаква да се появи през есента заедно с iOS8.

През миналия месец Samsung представи Sami, плаформа за биометрични данни, която също събира на едно място информация за здравословното състояние на потребителя и от приложения. Засега липсват подробности за плановете на Google за услугата, но има вероятност тя да бъде вградена и в Android, включително и версията за носими устройства Android Wear.

Google Fit ще обобщава данните чрез отворени API, които позволяват на приложенията да споделят информация, а също така ще обяви партньорства с производители на преносими устройства, пише още Forbes. Източник, запознат с плановете на Google, заяви, че Google Fit ще позволи на устройства, които измерват данни като брой на стъпките или сърдечната дейност, да действат и на облачно базирани услуги на Google.

Очаква се да бъдат обявени и мерки, които да гарантират за анонимността на потребителите. Това се очаква да бъде и основният проблем пред Google Fit. През 2012 г. компанията се опита да развие подобна услуга – Google Health, но именно нежеланието на потребителите да споделят данни за здравето си "спъна" проекта.

Големите технологични компании като Apple, Samsung и Google се опитват да навлязат в индустрията на с данните като следваща стъпка в разширяването на своите екосистеми. По-специално те се опитват да се превърнат в хъб за данни за здравословното състояние, получени от безбройни датчици в носимите устройства.

Apple представи приложението HealthKit, което позвoлява на хората да следят здравословното си състояние и играе ролята на агрегатор на данни от фитнес приложения. Напоследък Apple разработва свои носими устройста, подобни на часовници, и наема хора с опит при здравните продукти. Компанията работи с Nike и Mayo върху здравния софтуер.

Microsoft ще влезе на същия пазар по-късно през годината със своя собствен „умен“ часовник, който измерва сърдечната честота, писа Forbes по-рано през този месец.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:22 | 03.09.22 г.
fallback