fallback

Google "надцака" Facebook за производител на соларни дрони

Онлайн концернът придобива Titan Aerospace, за който наддаваше и социалната мрежа

11:11 | 15.04.14 г. 8
Автор - снимка
Създател

Американският технологичен концерн Google обяви късно в понеделник, че е придобил Titan Aerospace срещу неназована сума. Младата компания е специализирана в разработването на захранвани със слънчева енергия безпилотни самолети, които могат да кръжат във въздуха на голяма надморска височина в продължение на пет години без кацане, пише Wall Street Journal.

Търсачката е все по-зависима от технологиите за въздушен мониторинг за изображения и работи над идеята за свързването с интернет на по-голяма част от населението на света.

За основаната през 2012 г. Titan в момента работят около 20 служители. Компанията запазва седалището си в Ню Мексико и ще продължи да се ръководи от сегашния изпълнителен директор Верн Рабърн. 

Според Google екипът на Titan ще работи в тясно сътрудничество с проекта Loon, който произвежда големи балони с горещ въздух за издигане до много големи височини. От Loon се очаква да гарантира предоставянето на безжичен интернет в части на света, които все още не са онлайн. Titan също може да работи в сътрудничество с Makani, друг проект на Google на по-ранен етап, който разработва прикрепени към самолети вятърни турбини за ефективно производство на енергия.

Екипите работят и над обещаващи ултралеки материали за въздухоплавателни средства и алгоритми за прогнозата за вятъра и разписанията на полетите.

Според Titan дроните ѝ ще бъдат в състояние да правят в реално време снимки на Земята с висока резолюция, да измерват атмосферата с помощта на сензори и да предават данни и за глас. Този вид технология също може да помогне на други подразделения на Google, като например на картографската услуга Google Maps.

„Ние все още сме в началото, но атмосферните сателити може да помогнат да снабдим милиони хора с достъп до интернет", заяви говорител на Google. В допълнение с такива технологии може да им се помогне и по време на бедствия.

Titan разработва два оформени като морски кончета безпилотни летателни апарата, като и двата се захранват от батерии, зареждащи енергия от слънчеви клетки по крилата. Моделите Solara 50 и Solara 60 могат да изпълняват множество от операциите, които изпълняват орбиталните спътници, като при това са по-маневрени и достъпни.

На интернет страницата си компанията се хвали, че със специална комуникационна система дроните могат да гарантират интернет скорост до 1 гигабит в секунда. Това би било много по-бърз достъп, отколкото предоставят широколентовите мрежи в повечето индустриализирани страни. Според Titan пускането на пазара на дроните може да започне през 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:32 | 07.09.22 г.
fallback