fallback

Alibaba инвестира 692 млн. долара в китайски оператор на универсални магазини

Гигантът в електронната търговия цели разширяване на обхвата чрез допълнителна възможност за пазаруване от страна на клиентите

10:41 | 31.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Китайската компания Alibaba Group Holding Ltd постигна споразумение за инвестиция в размер на 692 млн. долара в местен оператор на универсални магазини, съобщава Ройтерс. По този начин гигантът в електронната търговия ще разшири допълнително обхвата си, приближавайки стоките си до потребителите и чрез физически магазини.

Последните месеци са особено динамични за Alibaba. Компанията продължава опитите си да реализира мащабно първично публично предлагане (IPO) на борсата в Ню Йорк, след като вече се отказа от листване в Хонконг.

От дружеството посочиха, че ще закупят акции на стойност 214 млн. долара на листнатата в Хонконг Intime Retail Group Co Ltd., като по този начин придобие 9,9% от акциите. Останалите 478 млн. долара ще бъдат инвестирани чрез придобиване на конвертируеми облигации, които ще дадат на Alibaba допълнителен дял от 26,1% в оператора на универсални магазини. Така Alibaba ще държи общо около 35% от акциите на Intime Retail Group Co Ltd., пояснява WSJ. 

През последните месеци Alibaba осъществи множество сделки, инвестирайки общо 2,7 млрд. долара в медии, чат услуги и компании за картографиране.

Придобиванията идват на фона на подготовката на китайската компания за планираното първично публично предлагане, което се очаква да бъде най-голямото по рода си в технологичния сектор, надминавайки дори това на социалната платформа Facebook Inc от 2012 г.

Като част от инвестицията Alibaba и Intime Retail ще образуват съвместно търговско предприятие. 80% от него ще е собственост на гиганта в електронната търговия, докато останалите 20 на сто ще бъдат контролирани от оператора на универсални магазини.

Въпреки положителната новина за инвестицията листнатите на хонконгската борса акции на Intime Retail поевтиняха с 3,65% в понеделник. Сесията бе силно волатилна за компанията, след като в началото на търговията бе отчетен ръст на капитализацията от над 10 на сто.

Още от технологичния бранш вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:10 | 06.09.22 г.
fallback