fallback

Графика на деня: Как интернет промени американците

Потребителите на интернет стават все по-зависими от мрежата, но оценката им за влиянието й е положителна

13:05 | 14.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

World Wide Web стана на 25 години на 12 март. Това е една от най-важните и интензивно използваните части на мрежата от компютърни мрежи, които съставляват интернет. Всъщност изобретяването на уеба от Сър Тим Бърнърс-Лий бе инструмент за превръщането на интернет от система на трансфер на шантави данни, достъпна за малък брой специалисти и ентусиасти в масово приета и лесноизползваема от стотици милиони хора по света технология.

Рожденият ден на интернет е добър повод да се направи равносметка за въздействието на бързия растеж на мрежата. От 1995 г. насам изследователският център Pew е документирал експлозивното приемане на интернет и неговото широко въздействие върху всичко: начина, по който хората получават, създават и споделят новини, начина, по който се грижат за своето здраве, начина, по който те изпълняват своите служебни задължения и др.

Така например става ясно, че 87% от пълнолетните американци вече използват интернет, като почти 100% насищане има при онези, които живеят в домакинства с доходи над 75 000 щатски долара (99%), млади хора на възраст 18-29 години (97%), както и тези с висше образование (97%). 68% от пълнолетните американци се свързват с интернет с мобилни устройства като смартфони и таблети.

Навлизането на свързаните с мрежата технологии също е извънредно голямо. Провежданите от Pew Research Center анкети показват, че делът на собствениците на мобилни телефони е нараснала от 53% при първото проучване през 2000 г. до 90% сега. Делът на собствениците на смартфони също расте – от 35% през 2011 г., когато за първи път въпросът влиза в анкетата, до 58% сега.

По отношение на цялостната преценка за влиянието на интернет, претегляйки всички плюсове и минуси на свързания живот, присъдата на обществото е изключително позитивна.

90% от интернет потребителите казват, че интернет е нещо добро за тях лично, а само 6% твърдят, че това е нещо лошо, докато 3% считат, че е микс от двете. 76% от интернет потребителите казват, че интернет е нещо добро за обществото, докато 15% считат, че това е нещо лошо, а 8% - че е смесица от двете. 

Но и това не е всичко. Малко над половината от интернет потребителите (53%) заявяват, че ще им е много трудно да се откажат от достъпа до мрежата, спрямо 38% през 2006 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:12 | 11.09.22 г.
fallback