fallback

Skype усложнява цензурата в Китай

Компанията ползва ново партньорство, с което се криптира цялата информация

15:15 | 28.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

По всичко изглежда, че американският технологичен гигант Microsoft усложнява мониторинга над улсугите на своята компания Skype в Китай, предава GreatFire.org - сайт, специализиран в материали за цензурата на китайската "Great Firewall". От китайската версия на програмата са били елиминирани "всички цензуриращи ограничения".

Microsoft обяви в понеделник края на джойнт венчъра с TOM Group в Хонконг, който съществуваше в продължение на осем години, тоест преди придобиването на Skype от Microsoft. Като нов китайски партньор групата представи Guangming Founder (GMF), джойнт венчър между вестника Guangming Daily и Founder Group, който реализира ИТ проектите на Пекинския университет. 

Очевидно смяната на партньорите има пряко влияние върху технологичната част, пише GreatFire.org. „Всички разговори, чатове и информация за влизане са криптирани и се предават директно чрез HTTPS до Microsoft. Това е обратен завой срещу ерата на TOM, когато TOM преработваше всички данни и ги записваше на свои сървъри в Китай без никаква защита на неприкосновеността на личния живот". Подразделението на Microsoft в Китай обаче не предостави официален коментар по темата, пише ZDNet.

Сайтът на GMF-Skype, от който може да се свали китайскоезична версия на Skype, не е на китайски сървър, твърди изданието. Microsoft контролирал напълно услугата, защото употребяваната сигнатура е на концерна от Редмънд. „Това означава, че само Microsoft е отговорен за кода на софтуера. Китайските власти няма да са в състояние да предоставят на потребителите в страната грешни версии”.

За разлика от версията на TOM Skype, сега изглежда, че няма проверка за определени ключови думи. Досега разговорите са били записвани автоматично и очевидно са проверявани от цензори, когато в тях се появят думи като "площад Тянанмън" или "Ферари".

Great Fire заключава оптимистично: "Надяваме се, че такова преосмисляне се провежда не само от страна на Microsoft, но и от всички заинтересовани интернет актьори. Изглежда, че Microsoft се противопоставя на цензурата в Китай".

Преди това Microsoft призна, че версията на Skype за Китай съдържа чат филтър, „за да се съобрази компанията с държавните закони". До каква степен Microsoft се съобразява с Китай, става за първи път по-ясно от разказа на 27-годишния студент Джефри Нокел и публикувания от него списък. На своя уебсайт той пише: "Тези списъци се използват както за цензура, така и за наблюдение, освен ако не е отбелязано друго".  Неговото изследване се ограничава само до текстово базирана комуникация, т.е. чат. Според Нокел софтуерът TOM-Skype изпраща съобщения към сървъра всеки път, когато потребителят използва някое от индексираните в списъка понятия. Автоматичното съобщение съдържа име на потребителя и час на съобщението, както и информация дали то е достигнало до адресата.

С разкритията на разобличителя Едуард Сноудън от това лято стана ясно, че най-малкото след покупката на Skype от Microsoft и американските власти са имали по-лесен достъп до някои разговори. Според информация на New York Times още преди около пет години компанията е проучвала правните и техническите изисквания, за да предава прихванати чрез тайната си програма “Project Chess” разговори на властите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:08 | 07.09.22 г.
fallback