fallback

Yahoo купува собствени акции за 5 млрд. долара

Компанията обяви, че ще пази още по-добре личните данни на потребителите

11:58 | 20.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Главният изпълнителен директор на Yahoo Мариса Майер се опитва допълнително да подкрепи цената на акциите на концерна. Както обяви интернет компанията късно във вторник (местно време), тя отново ще влее до 5 млрд. долара (3,70 млрд. евро) в текущото обратно изкупуване на собствени акции. Това обикновено подкрепя курса на акциите, които в следборсовата сесия поскъпнаха с 2 на сто. От началото на годината книжата са скочили със 74%, изчислява Bloomberg.

Yahoo обяви плановете си полу-скрито в рамките на прессъобщение ново издаване на облигации за 1 млрд. долара, с падеж през 2018 г. Около 200 млн. долара от приходите от този дълг ще бъдат използвани за обратно изкупуване на акции. Засега компанията не разкрива каква сума е вкарала в последните месеци в такива програми, но през май 2012 г. компанията вкара нови 5 млрд. долара в тази операция.

Първоначалната програма за обратно изкупуване включваше обратно изкупуване на 40 милиона от акциите на Yahoo от активиста инвеститор Third Point. Фондът на Даниел Льоб Third Point държеше 5,8 процента от Yahoo, с което бе най-големият индивидуален акционер.  

Междувременно калифорнийският концерн понапълни касите си с продажбата на част от дела си в процъфтяващия китайски интернет концерн Alibaba. За сметка на това обаче приходите от основния бизнес с онлайн реклама продължават да спадат.

Преди това компанията вече обяви, че като реакция от шпионския скандал в бъдеще ще защитава още по-добре потребителските данни. Майер обяви, че връзките между центровете за данни на Yahoo и клиентите ще бъдат криптирани по принцип от началото на следващата година. Криптирането на е-пощата ще бъде подобрено.

Шифроването на връзката между центровете за данни и клиентите трябва да започне в края на първото тримесечие на 2014 г., поясни Майер. Външни нападатели и тайни служби няма да могат да четат данните, преминаващи през интернет линиите. Връзките с Yahoo Mail вече са криптирани, но дори и тук компанията иска от 8-и януари да предложи една още по-сигурна технология.

В резултат на скандала с подслушването Yahoo и други интернет компании бяха обвинени в САЩ, че са предоставяли на американската Агенция за национална сигурност (NSA) данни на потребителите си. Въпреки това Yahoo категорично отрече, че е предоставял на NSA директен достъп до сървърите си. Компанията по-скоро само е оказвала съдействие, когато е била задължена по закон да го прави. Сега Майер отново заяви: "Yahoo никога не е предоставяла на NSA или друга държавна агенция достъп до нашите центрове за данни". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:48 | 12.09.22 г.
fallback