fallback

САЩ разгневиха Меркел заради подслушване

Комуникациите на германския канцлер вероятно също са били наблюдавани от Вашингтон, Белият дом отрича

10:09 | 24.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Американското правителство беше забъркано в нов скандал за подслушвания. Късно снощи от Берлин съобщиха, че имат съмнения, че телефонът на канцлера на Германия Ангела Меркел също е бил подслушван, съобщава Financial Times.

Меркел е разговаряла по телефона с президента на САЩ Барак Обама, „за да стане ясно, че тя недвусмислено осъжда подобни практики“, ако информацията се окаже вярна, коментира говорител на канцлера.

Същевременно от Белия дом отрекоха, че САЩ са имали достъп до телефонните разговори на Меркел. „Президентът увери канцлера, че САЩ не наблюдават и няма да наблюдават нейните комуникации“, посочва се в съобщение, разпратено до медиите от Вашингтон.

Германски коментатори обаче отбелязват, че Белият дом е отказал да коментира дали в миналото не е имало случай на подслушване.

Разкритията обаче със сигурност ще разпалят ожесточен обществен дебат в Германия за дейността на американската Агенция за национална сигурност и масовото подслушване на телефони и наблюдаване на интернет комуникациите в Европа. През лятото разкритията за подслушвания дори станаха част от предизборната кампания и Ангела Меркел сформира специален екип, който да иска обяснения от Вашингтон. Тя обеща също така промени в законодателството, с които да се гарантират строги стандарти за защита на данните в Германия.

Берлин обаче още не е получил отговори на въпросите, отправени към американската Агенция за национална сигурност (NSA) през лятото.

Защитата на данните оттадна е чувствителна тема в Германия заради злоупотребите в бившата Източна Германия и Гестапо от времето на нацистите. Германското списание Der Spiegel например съобщи, че е предало на правителството информация, с която се е сдобило от документите, разпространени от бившия служител на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън.

Списанието посочва, че информацията се проверява от външната разузнавателна служба на Германия и Федералната служба за информационна сигурност, но очевидно е достатъчно правдоподобна, „за да се изправят те срещу правителството на САЩ“. Медията също така смята, че подслушванията в Германия са се осъществявали в продължение на години.

Когато първите документи на Сноудън за подслушванията бяха публикувани, президентът на САЩ Барак Обама омаловажи идеята, че американските разузнавателни служби наблюдават лидерите на приятелски държави. „Ако искам да знам какво мисли канцлерът Меркел, ще се обадя на канцлера Меркел. Ако искам да знам какво мисли президентът Оланд, ще му се обадя. Ако искам да знам какво мисли Дейвид Камерън, и на него ще се обадя. В крайна сметка ние работим в тясно сътрудничество и почти няма информация, която да не си споделяме“, коментира тогава той, припомня FT.

Подробности вижте в материала на Bulgaria on Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:50 | 08.09.22 г.
fallback