fallback

Американските власти могат да следят ¾ от щатския интернет

Самата NSA следва да се фокусира върху събирането на информация в чужбина, но често събира и информация от страната, пише WSJ

12:52 | 21.08.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американската Национална агенция за сигурност NSA е изградила своя мрежа за наблюдение, с която може да следи много по-голяма част от интернет комуникацията, отколкото отговорните власти публично признават. Това става ясно в разговор с настоящи и бивши служители на разузнаването, на правителството и служители на компании, които помагат на властите да се инсталират програми и да се предават данни, пише в свой пространен материал Wall Street Journal. По този начин NSA вероятно нарушава някои закони, защото разполага само с ограничено законно основание да следи и подслушва комуникациите на американските граждани.

Използваната система разполага с капацитет, с който може да се следят около 75 процента от интернет трафика в САЩ - включително масови комуникации на американци и чужденци, твърдят вътрешни лица. В някои случаи с с програмата се достига и до писмено съдържание на имейлите, които граждани на САЩ изпращат на територията на страната. Също така и благодарение на интернет технологиите са били подслушвани и вътрешни телефонни разговори. 

Мерките на NSA са били извършвани от телефонни оператори. Програмата е била нагласена така, че да претърсва за разговори, които или са възникнали в чужбина, или получателят е зад граница, или по принцип не се провеждат в САЩ, но в даден момент обаче преминават през територията на страната. Заради огромния обхват на действие обаче е много вероятно, според правителствените служители, и напълно преминаваща на територията на страната комуникация да е била прихваната и обработена.

Програмите са с кодови имена като Blarney, Fairview, Oakstar, Lithium и Stormbrew. Те филтрират и събират и информация от големите телекомуникационни компании в Съединените щати. Blarney, например, е създадена съвместно с AT&T, казват бивши служители. AT&T не коментира информацията пред WSJ.

Данните се наблюдават и събират в повече от една дузина големите интернет центрове в САЩ, казват служители на разузнаването. Доскоро все още се приемаше, че NSA извършва тези акции преди всичко на местата, където съответните (подводни) кабели влизат в страната.

Същевременно властите продължават да защитават действията си като напълно легални. Те са „запазвали личния живот на американците“. Според говорителката на NSA Вани Вайнс в случай на "случайно набиране" на американска комуникация агенцията следва мерки „за минимизиране на процедурите", които са одобрени от американския главен прокурор и гарантират защитата на личния живот на гражданите на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:03 | 13.09.22 г.
fallback