fallback

E-mail made in Germany

След разкритията за следене на кореспонденцията на Едуард Сноудън Берлин въвежда защита срещу следенето на имейли

18:52 | 12.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Най-големите германски компании за предоставяне на интернет услуги ще кодират електронните съобщения на всички свои потребители.

Стъпката е отговор на надигналото се масово недоволство след разкритията на американеца Едуард Сноудън, че американските спецслужби следят масово електронните разговори на гражданите в редица европейски страни, сред които и Германия. По този начин германските концерни ще се опитат да защитят кореспонденцията на потребителите срещу програми за проследяване като Prism, Tempora, XKeyscore и Сие, предава DPA.

Защитата срещу следене ще бъде въведена от трите най-големи германски интернет оператори - Deutsche Telekom, GMX на United Internet и WEB.DE. Услугите им се ползват от около две трети от населението на страната.

Иницативата ще бъде стартирана през следващата година, но вече си има официално наименование: "E-mail made in German” и най-вероятно е по идея на правителството, което е и най-големият акционер в Deutsche Telekom.

„Шпионският скандал дълбоко възмути германското общество. Нашата нова инициатива е насочена към това да направим комуникациите в страната по-безопасни”, поясни главният изпълнителен директор на Deutsche Telekom Рене Оберман.

Междувременно навръх своя 10-годишен юбилей сайтът The Pirate Bay направи своеобразен подарък на себе си и на всички свои потребители, като предостави за свободно сваляне фирмения браузър PirateBrowser, базиран на Firefox Portable.

"Браузърът за заобикаляне на цензурата" е в комплект с клиента за мрежата Tor, а освен това включва някои допълнителни компоненти за лесен достъп до сайта The Pirate Bay в страните, в които достъпът до него е блокиран на държавно ниво: Обединеното кралство, Финландия, Дания, Северна Корея, Холандия, Белгия, Италия и Ирландия.

Достъпът до сайта се осъществява чрез множество "огледала" и прокси сървъри. В крайна сметка минималната база от торенти на The Pirate Bay, съдържаща само magnet-линкове, е с размер само 75 мегабайта, а разширената - 631 МВ.

И въпреки че PirateBrowser е създаден основно за достъп до тракера The Pirate Bay, той спокойно може да бъде използван и за достъп до други сайтове, които са блокирани в една или друга страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:31 | 13.09.22 г.
fallback