fallback

Случаят „Сноудън“ създаде нов дипломатически скандал

След като самолетът на президента на Боливия бе приземен във Виена, той заплаши Европа със съд

18:51 | 03.07.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Президентът на Боливия Ево Моралес заплаши днес Испания, Франция, Португалия и Италия със съдебни мерки за това, че тези държави първоначално са отказали на самолета му да премине през въздушното им пространство, предаде DPA.

Моралес направи това изявление на летището във Виена, преди да се качи на президентския самолет и да отлети за Ла Пас. Той сподели, че е имал чувството, че е бил "похитен за почти 13 часа".

Президентът нарече отношението, на което е бил подложен, "обида не за президента, а за цялата нация, за целия регион на Латинска Америка“.

Боливийският посланик в ООН в Женева Саша Солмс заяви, че отказът за разрешение на самолета да прелети през въздушното пространство е "акт на агресия", а Франция, Португалия, Испания и Италия са нарушили международното право. Той заяви, че "заповедите са дошли от САЩ", но че други страни са нарушили имунитета на президента и самолета му, излагайки живота му на риск.

Боливийски представители заявиха, че Франция, Португалия и Италия са блокирали достъпа на самолета до въздушното им  пространство заради необосновани слухове, че на борда на самолета е Едуард Сноудън. Според Боливия Мадрид се е съгласил самолетът да презареди на Канарските острови - но само ако боливийските власти се съгласят самолетът да бъде инспектиран.

По-късно самолетът на боливийския президент излетя от  Виена, след като Испания разреши машината да прелети през въздушното й пространство, предаде Ройтерс. Съгласно разрешението самолетът ще може да кацне и за зареждане с гориво на Канарските острови. По-рано подобно разрешение издадоха Франция и Португалия. То последва забраната на трите страни за преминаването на самолета, което наложи кацане във Виена.

Самата забрана бе наложена заради опасения, че на борда може би е Едуард Сноудън. Във Виена самолетът е бил претърсен и не е бил открит пътник без билет. Проверката е показала, че в самолета пътуват само боливийски граждани.

Боливия осъди решението на австрийските власти за претърсването и го определи като акт на агресия и нарушаване на международното право. Самият президент обаче отрече официални представители да са проверявали самолета му за евентуално присъствие на американския беглец. 

Междувременно говорителка на Европейската комисия заяви, че отделните държави-членки на Европейския съюз имат правото да откажат достъп до въздушното си пространство, но не е ясно защо Франция и Португалия внезапно са отказали разрешения за прелитане над тяхна територия на самолета на боливийския президент.

Това е поредният дипломатически скандал, който се разрази след разкритията на Сноудън, след като по-рано тази седмица стана ясно, че американското разузнаване очевидно е шпионирало и органите на ЕС във Вашингтон. Също така в Германия ежемесечно се следят около половин милиард данни за телефонни разговори, електронна поща или SMS-и. Според Spiegel Съединените щати считат Германия за партньор, но и като цел за подслушване.

Според нова информация на британския вестник Guardian тайните служби са шпионирали и посолствата и консулствата на Франция, Италия и Гърция във Вашингтон и представителствата на тези държави в Организацията на обединените нации. NSA е инсталирала в посолства и агенции на ООН подслушвателни бръмбъри, съобщава в неделя на сайта си британският вестник, позовавайки се на документи на IT специалиста Сноудън. Като цяло в документите са назовани 38 страни, които са били следени, сред които личат имената на Япония, Мексико, Южна Корея, Индия и Турция. 

Всичко за случая "Сноудън" четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:20 | 13.09.22 г.
fallback