fallback

НАТО с нова стратегия срещу кибератаките

През 2012 г. организацията е регистрирала 2500 кибератаки, около 10 атаки на месец се определят като сериозни

12:46 | 05.06.13 г. 1
Автор - снимка
Създател

Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) ще създаде екип от експерти, които да работят специализирано в областта на защитата от кибератаки. През октомври ще бъде обсъден план, който да позволи на отделните членове на Алианса да ползват услугите на тази експертиза в случай на необходимост, предава Ройтерс, цитирана от Bulgaria on Air.

НАТО е регистрирала 2500 кибератаки през 2012 г. Те са били насочени към различни мрежи на Алианса. Около 10 атаки средно на месец се определят като сериозни. Генералният секретар на НАТО Андрес Фог Расмусен определи проблема като сериозно предизвикателство, тъй като кибератаките стават все по-комплекси и по-опасни. 

Заключенията стават факт по време на заседание на министрите на отбраната на страните членки в Брюксел, които за пръв път дискутират опасността от подобни онлайн атаки. Към момента нито една от атаките не е успяла да застраши сигурността на НАТО. Повечето са дело на отделни активисти и не представляват заплаха.

Тези дни секретарят по отбраната на САЩ Чък Хейгъл обвини за пореден път китайското правителство, че упражнява атаки срещу САЩ. В миналото такива обвинения бяха отправени и към Русия.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:56 | 11.09.22 г.
fallback