fallback

Поредна стачка на германските служители на Amazon

Синдикатът иска да наложи нов колективен трудов договор и нов начин за изчисляване на заплащането

10:13 | 27.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В спора за колективния трудов договор за служителите на онлайн търговеца Amazon в понеделник сутринта започна поредната стачка в Германия, която ще продължи цял ден. Първите 200 души от първа смяна са отказали да работят от 6,30 часа местно време и са се събрали пред вратата на центъра за обработка на пратките в Лайпциг, предава Ройтерс.

В следобедните часове мениджмънтът на Amazon е поканил редица местни политици в Лайпциг на информационна среща. „Ние искаме да покажем, че в Amazon не властва съвършеният свят, а има много силно недоволство за условията на труд", казва председателят на браншовото подразделение на синдиката Ver.di Йорг Лауенрор-Маго. Той е поканил местните политици да поговорят и със стачкуващите и да "подкрепят видимо" техните искания. 

Ver.di и Amazon спорят от около месец за включване на колективното договаряне, но неформалните разговори се оказаха твърде неубедителни и за двете страни: Ver.di се стреми да гарантира, че заплатите на служителите ще се заплащат според колективния трудов договор за търговията на дребно и разносната търговия. За отделните работници, според профсъюза това ще означава допълнителен доход до 9000 евро брутно на година. Според Ver.di в момента на служителите не им се отпускат допълнителните бонуси при отпуска, а освен това допълнителната тарифа за нощна смяна започва да се отчита едва след полунощ. Ето защо преди две седмици стотици служители протестираха ефективно за първи път в дистибуторските центрове в Бад Херсфелд и Лайпциг.

По-рано и членовете на профсъюза в логистичния център в Лайпциг призоваха за стачни действия. Символични действия имаше на 9-и април.

Това не е единственият проблем, пред който е изправена американската компания в Германия. В началото на февруари водещата германска телевизия ARD показа документален филм за условията за работа в онлайн търговеца на дребно, след което много клиенти се отдръпнаха от компанията. Загрижеността, изразена във филмовата критика: работници на временен договор са третирани неподходящо в логистичните центрове и поне в някои случаи са били контролирани съмнително от службата по сигурност.

Наскоро Financial Times писа за липсата на ентусиазъм, с който компанията се сблъсква във Великобритания. Въпреки че много работни места ще бъдат създадени в новите подразделения, отново има много критика. "Не се считаме за добър работодател", цитира вестникът мениджъра Глен Уотсън. Служителите обаче се оплакват, че се използват като "човешки роботи" и са подложени на огромен натиск по време на работата си.

Като цяло в Германия Amazon има осем логистични и дистрибуционни центрове, освен това разполага и два центъра за обслужване на клиенти и фирмена централа в Мюнхен. Само във Федералната република служителите на концерна са над 9000, а в целия свят техният брой е над 88 000 служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:13 | 27.05.13 г.
fallback