fallback

САЩ разбиха голяма кибер банда

Прокуратурата нарече схемата, чрез която са откраднати 45 млн. долара, "масовият банков обир на 21 век"

16:23 | 10.05.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Банда киберпрестъпници е откраднала 45 милиона долара само за часове, прониквайки в база данни на предплатени дебитни карти и източвайки след това банкомати по целия свят, предаде Ройтерс.

Седем души са арестувани в САЩ във връзка със случая, който според прокурорите включва хиляди кражби от банкомати чрез фалшиви магнитни карти. Предполагаемият лидер на американската група Алберто Юси Лахуд-Пеня е бил убит в Доминиканската  република миналия месец. Извършени са арести и в други страни.

Федералната прокуратура в Ню Йорк обвини осмината, че са били част от базираната в Ню Йорк клетка на организацията и са изтеглили 2,8 млн. долара от хакнати сметки за по-малко от ден. 

Единият от заподозрените бил засечен от многобройни видеокамери за наблюдение, които заснели как раницата му постепенно набъбва, пълнейки се с банкноти. Другите пък сами са си правили снимки с огромни пачки, докато се разхождали из Манхатън.

Прокурор Лорета Линч от Бруклин заяви, че отделните клетки получавали своя дял от парите и ги изпирали чрез скъпи покупки или ги изпращали накуп на глобалните лидери на бандата, но не уточни къде се намират те.

Според прокуратурата схемата  включвала атаки срещу две банки - "Ракбанк" в Обединените арабски емирства и "Банк ъв Мускат" в Оман. Хакерите се сдобивали с данните от дебитните карти, елиминирали лимитите за теглене на пари, създавали ПИН-кодове за достъп и после  изпращали мрежа от доверени хора, които бързо да изтеглят пари в различни градове.

Прокурор Линч определи това като "виртуален престъпен флашмоб". По думите й те можели да използват каквато и да е пластмасова карта - стара хотелска карта-ключ или кредитна карта  с изтекъл срок, за да изтеглят пари в брой, стига да разполагат с данните за сметката и правилните кодове.

Имало е две отделни атаки - една през декември и една през  февруари. При втората са направени над 36 000 транзакции в целия свят и са откраднати около 40 млн. долара.

Арестуваните седем души в Ню Йорк са американски граждани, произхождащи от Доминиканската република, жители на Йонкърс и малко над 20-годишни. Вички са се познавали, били са вербувани заедно, както е станало и с клетките в другите страни. Ако бъдат осъдени, ги заплашва 10 години затвор.

Правоохранителни органи в Япония, Канада, Германия, Румъния  и 12 други страни са участвали в разследването.

Прокурорът нарече престъплението „масовия банков обир на 21 век“, достоен за сравнение с прочутия обир на "Луфтханза" в края  на 70-те, за който е направен филмът "Добри момчета". 

През 1978 г. 5,8 млн. долара в брой са откраднати от трезора на авиокомпанията на летище "Кенеди". Организатор е Джими Бърк, който във филма бе изигран от Робърт Де Ниро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:32 | 12.09.22 г.
fallback