fallback

Yahoo търси начин за развод с Microsoft

Мариса Майер очевидно не е доволна от сътрудничеството в областта на онлайн търсенето

17:16 | 09.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Главният изпълнителен директор на Yahoo Мариса Майер очевидно търси начин да сложи край на партньорството в областта на търсенето с Microsoft. Според материал на Wall Street Journal тя планира да се преустанови сътрудничеството, още откакто през миналото лято напусна Google и пое шефското място на Yahoo. Оттогава тя на няколко пъти е изразила недоволство от споразумението.

През декември 2009 г. Microsoft и Yahoo сключиха сензационно споразумение за търсене със срок от десет години, като той влезе в сила през следващата година: Yahoo приключи дейността си като доставчик на резултати от търсене в уеб сайтове и вместо собствена развойна дейност заложи на търсачката на Microsoft - Bing. Интернет ветеранът също така продава реклами за сайтовете на Microsoft. 

 

По онова време Yahoo заяви,  че ако споразумението се развива според плановете, компанията очаква допълнителни приходи в размер на около 500 млн. долара и икономии от около 200 милиона долара на година. Според договорa Yahoo получава 88% от рекламите приходи, като останалата част e за Microsoft. Базираната в Редмънд компания получава и добавена стойност под формата на допълнителна потребителска база за Bing и експозиция на рекламите й.

Въпреки това сътрудничество не даде желаните приходи при търсенето (Revenue per Search, RPS). Затова Microsoft разшири в началото на годината договорената гаранция за приходи за още една година. Според официалното уведомление до фондова борса тя е в сила до края на март 2014 година.

Първоначално гаранцията бе договорена само за първата година от споразумението. Тъй като Microsoft не постигна поставените цели, гаранцията е била удължена през изминалата година до март 2013 година. А сега последва още едно удължаване.

"Една от целите на Алианса е ние заедно да растем, вместо просто да разпределяме вече съществуващия дял“, заяви каза през февруари Майер по време на Goldman Sachs Technology and Internet Conference 2013 в Сан Франциско. "Най-големият ни проблем в момента са посещенията на страниците. Ако получим повече посещения на страници, ще можем да растем по-бързо".

Yahoo не пожелава да вземе отношение по статията на WSJ. Говорител на концерна отбелязва само, че Microsoft продължава да е важен партньор. “По отношение на RPS виждаме значителен прогрес и работим заедно с Yahoo, за да засилим партньорството си и да предложим предимства на рекламодатели и потребители“, добави говорител на Microsoft.

Google, която трябваше да се откаже от споразумението си с Yahoo при рекламата в търсенето онлайн през 2008 г. поради антитръстови опасения, може да се включи в партньорството. През септември 2012 г., председателят Ерик Шмид заяви, че Google се стреми да замени Bing като търсачка на Yahoo.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:06 | 12.09.22 г.
fallback