fallback

Свободата на медиите е под заплаха в цяла Европа

Политическата намеса и концентрацията на собствеността поставят под риск независимостта и разнообразието на медиите, сочи анализ

22:20 | 30.03.16 г. 14

Независимостта и разнообразието на медиите в Европа са под заплаха заради политическа намеса и концентрираната собственост, пише в анализ на Центъра за медиен плурализъм и свобода на словото, цитиран от Politico.

Няма държава в ЕС, в която медийният плурализъм да не е поставен под риск, е записано в доклада. Проверката обаче обхваща 19 държави от общността. Проучването е спонсорирано от Европейската комисия. Останалите девет държави от ЕС, включително и България, са анализирани през 2014 година.

От докладае видно, че като рисков фактор за медиите у нас са посочени концентрацията на собствеността в медиите, докато социо-политическите рискове са на средно ниво.

Организацията подчертава, че журналистите в ЕС като цяло са в "несигурна ситуация" - те са зле заплатени, не са добре защитени на работното си място, липсва им професионална подкрепа и силни етични кодекси. Често журналистите са обект на заплахи, допълват още анализаторите.

В доклада обаче се изразява голямо притеснение относно собствеността на медиите. Често контролът се държи от ограничен брой играчи, а на много места не е ясна собствеността на телевизионните канали или вестниците.

Липсата на прозрачност означава, че гражданите не могат да преценят доколко пристрастна е поднесената в медиите информация. Пет са държавите, в които има голям риск за това, свързан с неяснотата на собствеността на медиите - Полша, Испания, Финландия, Люксембург и Литва. По-ограничена е заплахата в Чехия, Германия, Ирландия, Латвия, Холандия, Португалия, Румъния и Швеция.

Докладът повдига и въпросът за независимостта на медиите от политиците. Като "среден" се оценява рискът за това в 12 държави, сред които Австрия, Хърватия, Кипър, Чехия, Румъния, Словакия, Словения, Полша, Малта, Литва, Ирландия и Испания. В тези държави има медии, чиито собственици имат силни политически връзки, посочват анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:40 | 10.09.22 г.
fallback