fallback

Dish разочарова пазара със спадащ брой на абонатите

Операторът се опитва да привлече младите зрители с по-евтината си онлайн стрийминг услуга Sling TV

08:59 | 10.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Вторият по големина американски сателитен оператор Dish Network Corp отчете ускоряване на загубата на своите телевизионни абонати и по-ниски от очакваните тримесечни приходи, повдигайки въпроси за бъдещето на доставчика на сателитна телевизия, пише Wall Street Journal. Dish заяви, че е загубила нетно 23 000 телевизионни абонати за тримесечието, приключило в края на септември, докато година по-рано загубата бе от 12 000. Акциите на Dish пък паднаха с 13 на сто от началото на годината досега.  

Средният приход от абонат за Dish нараства до 86,33 долара през третото тримесечие спрямо 84,39 долара година по-рано. Нетната печалба нараства с 34,2 на сто до 196 млн. долара, или 42 цента за акция. Приходите нарастват скромно до 3,73 млрд. долара. Анализаторите очакваха печалба от 39 цента и приходи от 3,79 млрд. долара, показва анкета на Thomson Reuters I/B/E/S.

Акциите се обезцениха с 1% до 63,09 долара.

И докато платената телевизионна индустрия отчита спад на абонатите, Dish се опитва да привлече младите зрители с по-евтината си онлайн стрийминг услуга Sling TV за по 20 долара на месец. Инвеститорите следят и за признаци на това, което главният изпълнителен директор на Dish Чарли Ергън планира да направи с безжичния ефир или спектъра, за който компанията изразходва милиарди долари през последните няколко години. 

Възможните планове включват партньорство с друг безжичен оператор или изграждане или закупуване на безжична мрежа. 

Dish върна през миналия месец лицензите за радиочестотен спектър на стойност 3,3 милиарда долара на правителството, след като Американската федерална комисия по комуникациите (FCC) заяви, че те са неподходящи за отстъпки за малки фирми.  FCC възнамерява да преотдаде тези лицензи и насрочи аукцион за началото на 2016 г. По време на телеконферентния разговор Ергън заяви, че компанията му възнамерява да участва в повторния търг.

В средата на лятото стана ясно, че Dish Network Corp е в преговори за сливане с T-Mobile US Inc. Евентуалната сделка би продължила вълната на консолидации на медиите и комуникационните компании в САЩ. Ако обаче стане факт, сделката ще бъде поредната комбинация между многомилиардна традиционна телевизионна компания и такава за комуникационни услуги. Съперникът на T-Mobile US AT&T Inc е близо до приключване на сделката с конкурента на Dish DirecTV, която е оценявана на 49 млрд. долара. По този начин новата компания, създадена от AT&T Inc и DirecTV, ще се превърне в най-големия телевизионен доставчик в страната.

Dish е вторият по големина играч на американския пазар за сателитна телевизия по приходи, като не включва данни от Sling, но анализатори оценяват, че компанията е добавила вече 155 000 абонати на новата си стрийминг услуга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:04 | 11.09.22 г.
fallback