fallback

Sanoma се изтегля от България

Преди дни финландската компания продаде и бизнеса си в Румъния

16:54 | 26.08.13 г.

Финландската компания Sanoma се изтегля от България, става ясно от съобщение на сайта на компанията. Дружеството продава дела си в „Санома Блясък“ на българските си партньори – фамилията Друмеви, допълват от компанията.

С продажбата на дела си в съвместното дружество Sanoma вече няма да извършва дейност в страната ни. Финландската компания оперира на българския пазар от 1993 година насам. През 2008 година компанията купи 68% от "Нет Инфо".

В началото на годината сайтовете в групата на "Нет Инфо" бяха продадени на "Дарик Нет". Преди седмици пък стана ясно, че цялата група "Дарик нюз" ще стане собственост на "Нова Броудкастинг Груп", чиято собственост е "Нова телевизия". 

Всъщност това е втората подобна сделка на Sanoma на Балканите. На 7 август дружеството съобщи, че е продало дела си в съвместното предприятие в Румъния. Купувач е Burda International, но сделката трябва да получи одобрението на местните регулаторни органи.  През миналата година компанията напусна и Словения, показвайки, че се изтегля от малките източноевропейски пазари, които са силно засегнати от икономическата криза на Стария континент.

Тези действия са част от плановете за реорганизация на Sanoma, става ясно още от съобщенията на сайта на компанията.

"Санома Блясък" е един от големите издатели в България. В портфолиото са списания като National Geographic, Men`s Health, Cosmopolitan, Elle, Блясък и други. Компанията управлява и сайтовете Rozali.com, Gotvetesmen.bg и други.

Доскорошният партньор Sanoma Media е подразделение на финландската компания Sanoma, която функционира в 20 държави по света. В портфолиото и влизат над 140 списания, които са насочени предимно към женската аудитория, бизнес списания, вестници, интернет сайтове, ТВ канали, радио станции, изложения и събития.

Новината почти не се отрази на акциите на дружеството, които отчитат минимално повишение от 0,72% до 5.5800 евро за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:59 | 28.08.22 г.
fallback