fallback

Гръцкият съд блокира решението за спиране на ERT

Медийната компания трябва да работи поне до създаването на нова национална медия

23:03 | 17.06.13 г. 1
Автор - снимка
Създател

Съдбата на гръцките държавни радио и телевизия ERT остава неясна. Докато в Атина коалиционните партньори заседаваха по темата за бъдещето на медийната компания, а гръцкият премиер консерватор Андонис Самарас отново предложи на двете партньорски сили в управляващата коалиция държавните радио и телевизия да бъдат временно отворени под ръководството на трипартийна комисия, Висшият административен съд на Гърция „временно” отмени шокиращото правителствено решение за затварянето на държавното радио и телевизия ERT. 

Темида нареди възобновяването на работата до създаването на нова национална медия, предаде Ройтерс. Съдът се произнесе по искане на адвокати на синдикатите, които атакуваха с правни средства решението за закриване на медийната компания. Източник от съда пояснява, че Държавният съвет нарежда на правителството да поднови временно излъчванията на медията.

По-рано днес Самарас предложи ERT да работи под ръководството на комисия, състояща се от представители на трите партии в коалицията, която ше има задачата да назначи определен брой журналисти, които да движат държавните радио и телевизия, докато бъде приет нов законопроект за държавните радио и телевизия. При създаването на новия организъм ще помагат чуждестранни консултанти - от BBC и от други европейски компании. 

Решението да бъде затворена държавната телевизия доведе до разногласия в управляващата коалиция. Премиерът призова партньорите си да проявят отговорност и да не стопират процеса на преструктуриране на държавната телевизия. Социалистите от ПАСОК първи реагираха отрицателно на  предложения от премиера вариант. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:11 | 14.09.22 г.
fallback