fallback

Австралия забранява хазартните реклами по време на спортни събития

Привържениците и в частност най-младите фенове не трябва да бъдат обект на силно насърчаване за залагане по време на мачовете, коментира шефът на NRL

18:13 | 27.05.13 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството на Австралия разкри плановете си за забрана на телевизионните и радио хазартни реклами по време на излъчване на спортни събития. Мярката има за цел да ограничи проблема с хазарта в страната, от който страдат близо половин милион австралийци, предава ВВС.

Хазартните реклами няма да се излъчват по време на събития на живо, както и в близост до спортните съоръжения, съобщиха от правителството.

"От момента, в който играчите стъпят на терена, до момента, в който го напуснат, няма да има възможност за залагане на живо", отбеляза премиерът Джулия Гилард пред журналисти.

"Мисля, че това е една добра новина за семействата, защото те стават все по-разочаровани от проникването на залозите на живо в спортните предавания", допълни още министър-председателят.

Съгласно новите правила рекламите ще бъдат разрешени само преди или след спортните срещи, както и по време на планирано прекъсване на играта.

Промотирането на хазартни залагания от букмейкъри, които са спонсори на спортни отбори, също ще бъде забранено.

Националната ръгби лига на страната (NRL), която в миналото разрешаваше на букмейкърите да приемат залози по време на срещите ѝ, обяви, че е съгласна с новия план на правителството.

"Преобладаващото чувство е, че ние не искаме залаганията да са основния фокус в нашата игра", заяви изпълнителният директор на NRL Дейв Смит. "Привържениците и в частност най-младите фенове не трябва да бъдат обект на силно насърчаване за залагане по време на мачовете", добави още той.

"Ние искаме малките деца да се радват на уменията на любимия си отбор, а не да се уповават на коефициентите", допълни още Смит.

Очаква се медиите в страната да представят преработен вариант на единното медийно споразумение, известно като Australian Communications and Media Authority, съобщиха още от правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:41 | 05.09.22 г.
fallback