fallback

Meta ще трябва да се изправи пред дела за пристрастяването на младежи към платформите ѝ

Американски съдия реши, че компанията не може да избегне исковете, зведени от повече от 30 щата

12:21 | 16.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Компанията майка на Facebook - Meta, трябва да се изправи пред съдебни дела от американски щати, обвиняващи я, че подхранва проблемите с психичното здраве на тийнейджърите, като прави своите платформи Facebook и Instagram пристрастяващи. Това постанови федерален съдия в Калифорния, цитиран от Ройтерс.

Базираният в Оукланд американски окръжен съдия Ивон Гонзалес Роджърс не прие предложението на Meta да отхвърли исканията, направени от щатите в две съдебни дела, заведени миналата година. Едното от тях включва повече от 30 щата, в това число Калифорния и Ню Йорк, а второто – заведено от Флорида.

Роджърс наложи някои ограничения на претенциите на щатите, съгласявайки се с Meta, че федерален закон, известен като Раздел 230, регулиращ онлайн платформите, частично защитава компанията. Въпреки това тя установи, че щатите са представили достатъчно детайли за предполагаеми подвеждащи изявления, направени от компанията, за да продължат напред с процедурата.

Съдията също така отхвърли исканията на Meta, TikTok на ByteDance, YouTube и Snap за отхвърляне на съдебни искове за телесна повреда от отделни ищци. Другите компании не са ответници по съдебните дела на щатите.

Решението разчиства пътя на щатите и други ищци да търсят повече доказателства и евентуално да се стигне до съдебен процес. Това не е окончателно решение по съществото на техните дела.

„Meta трябва да бъде държана отговорна за реалната вреда, която нанесе на децата тук в Калифорния и в цялата страна“, посочва генералният прокурор на Калифорния Роб Бонта.

В съвместно изявление адвокатите на ищците, настояващи, че има телесна повреда, нарекоха решението „значителна победа за младите хора в цялата страна, които са били негативно повлияни от пристрастяващите и вредни социални медийни платформи“.

Говорител на Meta твърди, че компанията като цяло не е съгласна с решението и че е „разработила множество инструменти за подкрепа на родители и тийнейджъри“, включително нови „Teen Accounts“ в Instagram с допълнителни защити.

Говорител на Google нарече обвиненията „просто неверни“ и каза, че „предоставянето на по-безопасно и по-здравословно изживяване на младите хора винаги е било в основата на нашата работа“.

Другите социални мрежи не са отговорили веднага на запитванията за коментар по случая.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:22 | 16.10.24 г.
fallback
Още от Социални мрежи виж още