fallback

Бразилия вдигна забраната върху социалната мрежа X

Платформата на Илон Мъск се съобрази с изискванията на съда

16:25 | 09.10.24 г.

Дейността на социалната мрежа X на Илон Мъск беше възстановена и вече работи в Бразилия след продължилото месеци противопоставяне между компанията и съдия Алешандри де Мораис, пише CNBC.

„X е горда да се завърне в Бразилия“, пише компанията в публикация в социалната мрежа. „Даването на достъп на десетки милиони бразилци до нашата незаменима платформа беше от първостепенно значение в целия този процес. Ние ще продължим да защитаваме свободата на словото в рамките на закона навсякъде, където работим“.

X беше спряна в Бразилия на 31 август след заповед от Мораис, която беше потвърдена от други съдии.

Върховният съд в Бразилия, известен като Supremo Tribuno Federal, заяви: „Компанията се съобрази с условията, определени от Алешандри де Мораис, и платформата може отново да бъде използвана от бразилците“.

Спирането беше наложено, защото Мъск, който е собственик на X и служи като неин главен технологичен директор, не спази изискванията на бразилския съд да забрани някои потребителски акаунти или да премахне съдържание, което според съда нарушава федералните закони.

Строгите интернет разпоредби на Бразилия имат за цел да ограничат разпространението на реч на омразата, подбуждане към насилие и политическа дезинформация или съдържание, вредно за демократичните институции онлайн. Страната също така изисква технологичните платформи да наемат законен представител в Бразилия.

Вместо да се подчини, Мъск първоначално затвори централата на X в Бразилия и каза, че няма да наеме законен представител там за известно време. Милиардерът с месеци не се съобразяваше с исканията на Мораис, сравнявайки го с литературния злодей Волдемор, наричайки го „фалшив“ съдия и описвайки „злата тирания на Мораис“.

Бразилският Correio Brazilenese съобщи, че X е бил притиснат от инвеститори в компании, ръководени от Мъск, да отстъпи и да се съобрази с местното законодателство до края на септември, тъй като компанията е била изправена пред заплаха от ежедневни глоби.

В един момент съдът реши да замрази бизнес сметките на X в Бразилия, заедно с тези на Starlink, която е собственост на SpaceX - доставчик на сателитни интернет услуги в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:25 | 09.10.24 г.
fallback
Още от Социални мрежи виж още