fallback

X на Мъск все пак ще трябва да плати глоба от 418 хил. долара в Австралия

Австралийски съд потвърди разпореждането по случая

09:57 | 04.10.24 г.

Австралийски съд потвърди в петък разпореждане, че социалната медия X на милиардера Илон Мъск трябва да плати глоба от 610 500 австралийски долара (418 хил. щатски долара) за това, че не е съдействала на искането на регулатора за предоставяне на информация относно практиките срещу злоупотребите с деца, предава Ройтерс.

X оспори глобата, но Федералният съд на Австралия постанови, че компанията е длъжна да отговори на известие от eSafety Commissioner - регулатор на интернет безопасността, който търси информация относно стъпките за справяне със съдържанието със сексуална експлоатация на деца в платформата.

Мъск свали X от борсата през 2022 г. В началото на 2023 г. компанията каза, че не е длъжна да отговори на известието, тъй като вече беше с нова, контролирана от Мъск корпоративна структура, което премахва отговорността от нея.

„Ако аргументът на X Corp беше приет от съда, той би могъл да създаде тревожен прецедент, че сливането на чуждестранна компания с друга чуждестранна компания може да ѝ позволи да избегне регулаторните изисквания в Австралия“, коментира комисарят по електронната безопасност Джули Инман Грант в изявление след съдебното решение.

ESafety започна граждански процес срещу X зарад неспазването на правилата.

X не е отговорила веднага на запитването за коментар.

Това не е първият конфликт между Мъск и австралийския регулатор на интернет безопасността. По-рано тази година комисарят по електронната безопасност нареди на X да премахне публикации, показващи как епископ в Австралия е намушкан с нож по време на проповед.

X оспори заповедта в съда на основание, че регулатор в дадена страна не трябва да решава какво гледат интернет потребителите по света и в крайна сметка запази публикациите, след като австралийският регулатор оттегли иска си.

По онова време Мъск каза, че заповедта е цензура и сподели публикации, описващи заповедта, която би се приложила в световен мащаб, като заговор на Световния икономически форум за налагане на правила за електронна безопасност на света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:57 | 04.10.24 г.
fallback
Още от Социални мрежи виж още