fallback

Илон Мъск нарече австралийското правителство „фашистко“

Технологичният лидер е недоволен от нов законопроект, насочен срещу дезинформацията в социалните мрежи

12:12 | 13.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Собственикът на социалната мрежа X Илон Мъск нарече лявоцентристкото правителство на Австралия „фашистко“ заради предложеното законодателство за налагане на глоби на социални мрежи за това, че не са предотвратили разпространението на дезинформация онлайн, предава Ройтерс.

Лейбъристкото правителство на Австралия в четвъртък разкри, че планира закон, който може да дава възможност за глобяване на интернет платформите до 5% от глобалните им приходи заради предоставяне на дезинформация. По този начин властите в страната се присъединяват към международния натиск върху технологичните гиганти.

Предложеният закон ще изисква от технологичните платформи да създават кодекси за поведение, за да спрат разпространението на опасни лъжи, като тези правила трябва да бъдат одобрени от регулатор. Последният ще определи стандарт, ако дадена платформа не го направи, и ще глобява фирмите за неспазване на изискванията.

Мъск, който се представя като защитник на свободата на словото, отговори на публикация на потребител в X с прикачен текст на Ройтерс за закона за дезинформацията с една дума: „Фашисти“.

Говорител на министъра на комуникациите Мишел Роуланд коментира по имейл, че компаниите, работещи в Австралия, трябва да спазват австралийските закони.

„Този законопроект подобрява прозрачността и отчетността на плаформите за потребителите и австралийците“, посочва още Роуланд.

Коментарът на Мъск относно натиска върху дезинформацията предизвика критики и подигравки от други представители на властите.

„Илон Мъск има повече позиции за свободата на словото от Кама Сутра. Когато това е в негов търговски интерес, той е защитник на свободата на словото, а когато не му харесва... той би затворил всичко“, коментира министърът на правителствените служби Бил Шортен.

В предишен сблъсък с австралийското правителство през април X се обърна към съда, за да оспори заповедта на киберрегулатора за премахване на някои публикации за намушкването с нож на епископ в Сидни, което накара премиера Антъни Албанезе да нарече Мъск „арогантен милиардер“.

По-късно регулаторът оттегли оспорването си след неуспех във федералния съд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:13 | 13.09.24 г.
fallback
Още от Социални мрежи виж още