fallback

Колко струва на Илон Мъск блокирането на X в Бразилия?

Макар финансово въздействието да не е сериозно, в други аспекти то има силно значение

14:11 | 05.09.24 г.

Бразилската забрана на социалната мрежа X на Илон Мъск няма да има голямо влияние върху бизнеса, който отдавна разчиташе на южноамериканската страна за ръст на потребителите и културно влияние, но по-малко за приходи, пише Bloomberg.

В исторически план Бразилия представлява само малка част от общия бизнес на X, въпреки че е един от най-големите пазари на услугата по брой потребители, твърдят няколко бивши служители, пожелало да останат анонимни. Годишните приходи от Бразилия са били между 80 млн. и 100 млн. долара през 2021 г. – последната пълна година, преди Мъск да придобие компанията, допълва те. Това възлиза на около 2% от общите приходи от продажби на компанията.

Това може да помогне да се обясни защо Мъск предпочете офисът на X в Бразилия да бъде затворен, вместо да се съобрази със заповедите на съдията да премахне някои акаунти, които споделят предполагаема дезинформация и реч на омразата. След като Мъск затвори офиса през август, X вече нямаше законен представител в страната, а това беше част от обосновката на съдията от Върховния съд за забраната на приложението миналата седмица.

„Решението да затворим офиса на X в Бразилия беше трудно“, написа Мъск по това време, добавяйки, че съгласието с разпорежданията на съдията би било още по-трудно.

Въпреки че приходите от Бразилия вероятно са само малка част от общия бизнес на X, всички приходи са важни за компанията, която все още се затруднява да си върне рекламодателите и да изплати значителните си дългове. Някои от най-големите рекламодатели, които купуваха реклами в X в Бразилия, включително Apple и Walt Disney, вече спряха или намалиха разходите си в услугата. Възможно е бразилският дял от бизнеса на X да е нараснал, откакто Мъск придоби компанията през 2022 г., особено след като американските приходи от продажби спаднаха с около 50%.

Спорът на Мъск с Бразилия може да доведе и до други бизнес проблеми за най-богатия човек в света. Същият съдия, който забрани X, замрази и банковите сметки в Бразилия за Starlink - доставчикът на сателитен интернет, който е част от ракетната компания на Мъск SpaceX. Това беше начин да окаже натиск върху милиардера. Малко след замразяването на сметките Starlink в крайна сметка се съгласи да блокира X.

Говорител на X не е отговорил на запитването за коментар.

Това, което обаче ще бъде по-трудно да се определи количествено, е културното въздействие от напускането на Бразилия и отстъпването на най-голямата страна в Южна Америка на конкурентите. Ръководителите на X, преди наричана Twitter, разчитаха на Бразилия, за да проучват тенденции в потребителското поведение.

През 2013 г. тогавашният бразилски президент Дилма Русеф се завърна в Twitter след дългогодишна пауза, за да помогне за съживяването на кандидатурата си за преизбиране, която спечели спечели през 2014 г. Това даде възможност на служителите в Twitter шанса да да наблюдават услугата в разгорещена демократична политическа надпревара. Разговорите на потребителите около Световното първенство по футбол през 2014 г. и Олимпийските игри в Бразилия през 2016 г. също изиграха роля в това как директорите на Twitter мислеха за събития на живо в услугата, казват бивши служители.

Компанията за пазарни проучвания eMarketer изчислява, че X има малко над 40 млн. потребители месечно в Бразилия, което представлява спад от близо 5% спрямо предишните две години. Преди забраната eMarketer прогнозира, че тази аудитория ще се свие с още 6% през следващите две години. Някои конкуренти вече печелят от забраната на X. Bluesky - децентрализирана социална мрежа, която през 2019 г. беше финансирана от Twitter и тогавашния главен изпълнителен директор Джак Дорси, добави повече от милион нови потребители за период от три дни, съвпадащ със забраната, съобщи компанията в събота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:11 | 05.09.24 г.
fallback
Още от Социални мрежи виж още