fallback

Starlink все пак склони да блокира социалната мрежа X в Бразилия

Това се случи ден след като компанията на Мъск информира властите, че не планира да се съобрази със съдебна заповед

12:41 | 04.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Компанията на Илон Мъск за широколентови сателитни услуги Starlink заяви, че се съобразява със съдебната заповед на върховния съд в Бразилия за блокиране на достъпа до социалната мрежа X в страната, ден след като информира местния регулатор, че няма да се подчини на заповедта, предава Ройтерс.

Starlink се оказа новото бойно поле между Мъск и Бразилия, тъй като съдията от върховния съд Александър де Мораес нареди замразяването на сметките на компанията за потенциалното им използване за плащане на глоби, дължими от X, която също е собственост на Мъск.

„Независимо от незаконното третиране на Starlink при замразяването на нашите активи, ние изпълняваме заповедта за блокиране на достъпа до X в Бразилия“, заяви Starlink, която има над 200 хил. клиенти в латиноамериканската страна.

В понеделник бразилският телекомуникационен регулатор Anatel заяви, че е бил информиран от Starlink, че компанията няма да се съобрази със заповедта на Моарес всички интернет доставчици да блокират достъпа до X в Бразилия.

Представител на Anatel коментира пред Ройтерс, че Starlink е отстъпила и е информирала регулатора, че ще изпълни блокирането до часове.

Anatel потвърди, че Starlink вече е започнала да прекъсва достъпа до X в Бразилия.

Социалната мрежа е блокирана в страната от миналата седмица, след като Мораес нареди на всички телекомуникационни доставчици в страната да спрат услугата поради липсата на законен представител в държавата – решение, което по-късно беше потвърдено от състав от съдии от Върховния съд.

В публикация Starlink каза, че е започнала съдебно производство във Върховния съд на Бразилия, изтъквайки „грубата незаконност“ на заповедта на Мораес, която замрази финансите на Starlink и ѝ пречи да извършва финансови трансакции в Бразилия.

Компанията допълва, че продължава да търси правни пътища, за да докаже, че „скорошните заповеди на съдията нарушават бразилската конституция“.

Starlink обаче е изпуснала крайния срок за подаване на нова жалба срещу решението за замразяване на сметките ѝ, показва съдебен документ от вторник. Не е ясно какъв правен инструмент ще използва фирмата, за да поиска отмяна на замразяването.

Спорът около X се корени в заповед на Мораес от по-рано тази година, която изисква платформата да блокира акаунти, замесени в предполагаемо разпространение на фалшиви новини и реч на омразата.

Мъск заклейми заповедта като цензура. Той отговори, като затвори офисите на компанията в Бразилия в средата на август, но платформата продължи да бъде достъпна в страната, докато Мораес не я спря.

Някои бразилци все още имат достъп до услугата чрез VPN и други начини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:41 | 04.09.24 г.
fallback
Още от Социални мрежи виж още