fallback

Русия: Лидерът на Telegram е жертва на своята независимост

Според Сергей Лавров Павел Дуров е имал "твърде свободен" подход към платформата си

10:16 | 03.09.24 г. 1

Павел Дуров, лидерът на Telegram, който беше арестуван във Франция, е бил „твърде свободен“ в своя подход към управлението на социалната мрежа и това е довело до неговата гибел, коментира руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс.

Миналата седмица френски съдия подложи Дуров на официално разследване. Роденият в Русия лидер на компанията е заподозрян в съучастие в управлението на онлайн платформа, която позволява незаконни трансакции, кадри със сексуално насилие над деца, трафик на наркотици и измами.

Неговият адвокат заяви, че е „абсурдно“ да се предполага, че той трябва да бъде държан отговорен за всякакви престъпления, извършени в приложението, което има близо 1 млрд. потребители и е силно популярно в Русия, Украйна и други бивши съветски страни.

В реч пред студенти в универститет в Москва, управляван от външното министерство, Лавров повтори позицията на Кремъл, че разследването срещу Дуров е част от по-голям политически трик на Запада за упражняване на власт над Русия.

„Павел Дуров беше твърде свободен“, коментира Лавров. „Той не се вслуша в съветите на Запада за модериране на услугата му“.

След години на натиск върху Дуров и неговите технологични начинания сега Русия застава зад него.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков миналата седмица каза, че не е имало преговори между Кремъл и Дуров, който също така притежава паспорти от Франция и Обединените арабски емирства.

„Главното е случващото се във Франция да не се превърне в политическо преследване“, каза Песков миналия четвъртък.

„Знаем, че президентът на Франция отрече всякаква връзка (на случая) с политиката, но, от друга страна, се отправят определени обвинения“, допълва той.

Френският президент Еманюел Макрон отрече всякакви политически мотиви в задържането на технологичния предприемач.

По-рано Лавров предупреди, че арестът на Дуров - първият на главен изпълнителен директор на технологична компания - е тласнал отношенията между Москва и Париж до ново дъно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:13 | 03.09.24 г.
fallback
Още от Социални мрежи виж още