fallback

Съмненията ще останат ли криптирани данните хвърлят сянка върху бъдещето на Telegram

Социалната мрежа е на загуба за 2023 г. и заедно с ареста на Павел Дуров поставя под въпрос за планираното IPO на компанията

17:12 | 30.08.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Последните дни са тежки за социалната мрежа Telegram. По данни на Financial Times компанията е на загуба през 2023 година. Финансовите отчети, видени от изданието, сочат, че приходите през миналата година възлизат на 342 млн. долара, а финансовият резултат след облагане с данъци е отрицателен, в размер на 173 млн. долара.

Но това е само част негативните новини около компанията. Арестът на съоснователя Павел Дуров поставя още по-големи въпросителни относно нейното бъдеще. През последните години Telegram стана много популярно място за нецензурирана информация за всичко - от войната в Украйна до изборите в САЩ, въпреки противоречивите информации около създателя ѝ.

Според публикация във Fortune роденият в Русия Дуров, който е основателят на "ВКонтакте" - най-голямата социална мрежа в Русия, бяга на Запад, несъгласен с регулациите на правителството. Той основава Telegram в чужбина като "неутрална мрежа" и според данни от компанията в момента тя има към 900 млн. активни потребители.

Дуров има френско гражданство, както и е поданик на Обединените арабски емирства (ОАЕ) и на Сейнт Китс и Невис.

Но въпреки че е противник на властта, Дуров често се прибира в родната си страна от 2014 година насам. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира днес (30 август), цитиран от ТАСС, че няма никакви договорки между властите в Русия с Дуров въпреки пътуванията на бизнесмена и факта, че "Роскомнадзор" отмени забраната за социалната мрежа по време на негово посещение в Санкт Петербург.

Руският депутат Антон Горелкин, който е зам.-председател на комисията по информационна политика в Руската Дума, написа (в Telegram), че експерти обсъждат "дръзко бягство" на Павел Дуров, който "на руска територия би могъл да разпери криле и да противопостави Telegram на монопола на американските големи технологии".

"Не могат да си представя Дуров като новия Сноудън", допълни обаче той.

Много от абонатите на Telegram, особено военните кореспонденти и руски военни, започнаха скоростно да трият профили и информация, опасявайки се от публичността. Източници на Wall Street Journal отбелязват, че платформата не е просто място за чат за военните, а там са споделяни данни за наличието на артилерия и координация на придвижването на фронта. Те бързо се насочиха към нея през 2022 година, когато разбраха, че комуникацията им е трудна и проследима по нормалните канали.

Пред ТАСС и директорът на ФСБ Сергей Наришкин коментира, че се надява, че тайните на Telegram ще бъдат опазени от Франция и Запада.

Подобни действия има и в обратна посока - западни профили изчезват заради опасенията за връзките на Дуров с Кремъл.

Експерти по сигурността критикуват мрежата още от нейното създаване, посочвайки че тя няма пълно криптиране на данните.

Ще има ли IPO?

През пролетта роденият в Русия милиардер съобщи пред FT, че планира първично публично предлагане (IPO) на компанията си и инвеститорите оценяват Telegram на 30 млрд. долара. Но сега тези оценки нямат стойност на фона на повдигнатите обвинения за измама, разпространение на детска порнография и трафик на наркотици.

Според Forbes има оплаквания и за домашно насилие в швейцарски съд, подадени от Ирина Болгар.

Инвеститори коментират, че никой не се е свързал с тях, за да им даде повече информация след ареста на Дуров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:13 | 30.08.24 г.
fallback
Още от Социални мрежи виж още