fallback

Франция започва официално разследване срещу Павел Дуров

Наложена му е гаранция от 5 млн. евро

11:15 | 29.08.24 г. 4
Автор - снимка
Създател

Френският съд започна официално разследване срещу шефа на Telegram Павел Дуров в рамките на обвиненията за организирана престъпност, извършвана на платформата. Той също така има наложена гаранция от 5 млн. евро, трябва да се явява два пъти седмично в полицията и да остане на територията на Франция, съобщава Ройтерс.

В изявление от френската прокуратура посочват, че съдът е намерил основания да започне официално разследване на Дуров по обвиненията, за които той бе арестуван преди четири дни.

Те включват предполагаемо съучастие в управлението на онлайн платформа, която позволява незаконни трансакции, снимки на сексуално насилие върху деца, трафик на наркотици, измами, както и отказ да комуникира с властите, пране на пари и предлагане на криптографски услуги на престъпници.

Руската информационна агенция РИА е публикувала видео в Telegram, на което се вижда Дуров, облечен в черно, с шапка и слънчеви очила, да напуска прокуратурата. Ройтерс не може да потвърди автентичността на видеото.

От своя страна, адвокатът на Дуров заяви, че е „напълно абсурдно“ да се предполага, че ръководителят на социална мрежа е отговорен за каквито и да е било престъпни действия, извършени на платформата.

„Напълно абсурдно е да мислите, че ръководителят на социална мрежа може да бъде замесен в престъпни действия, които не го засягат, било то пряко, или непряко“, заяви Давид-Оливер Камински, който представя подсъдимия във Франция. Той също така подчерта, че Telegram „спазва напълно европейските правила“ за дигиталната дейност.

Започването на официално разследване във Франция не означава, че непременно ще се стигне до осъдителна присъда или до дело.

Роденият в Русия Дуров бе арестуван на летище край Париж в събота. Задържането му разпали дебат за това къде свършва свободата на словото и започва прилагането на закона. То също така подчертава и трудната връзка между правителствата и Telegram, която има близо 1 млрд. потребители. Това също така е и предупреждение за другите мениджъри в технологичния сектор, които отказват да сътрудничат на властите по отношение на предполагаеми закононарушения на техните платформи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:16 | 29.08.24 г.
fallback
Още от Социални мрежи виж още