fallback

Профилът на McDonald's в Instagram бе хакнат

Пробивът е свързан с измама с криптовалутата Grimace

12:32 | 22.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Профилът на McDonald’s в Instagram беше хакнат в сряда при очевидна измама, включваща криптовалута, наречена Grimace, пише Bloomberg.

Скрийншотове, публикувани от потребител на X, показват публикация на веригата заведения в Instagram, водеща до „експеримент на McDonald’s“ в блокчейн платформата на солана. Друг насърчава потребителите да публикуват дали притежават криптовалутата Grimace, преди да се появи изображение, в което се казва, че участниците са били измамени със 700 хил. долара.

Спекуланти емитират т.нар. мемекойни – често дигитални изображения на кучета или анимационни герои, свързани с блокчейн – на ежедневна база. Тези валути често са мишени на схеми, в рамките на които създателите ги популяризират в X и други платформи.

В изявление McDonald’s заяви, че „изолиран инцидент“ е засегнал акаунтите ѝ в социалните мрежи. „Разрешихме проблема с тези акаунти и се извиняваме на нашите фенове за всяка обида, публикувана през това време“, коментира компанията.

Публикациите вече не са видими в акаунта на компанията.

Измамите, свързани с криптовалути, са област, предизвикваща все по-голяма загриженост сред регулаторите, а потребители на социалните мрежи многократно са били обект на тези схеми.

Акаунти в социални мрежи, принадлежащи на знаменитости, политици, инфлуенсъри и големи корпорации, са превземани с публикации, насърчаващи потребителите да закупят конкретен токен или да предадат своите идентификационни данни чрез опит за вход във фишинг сайтове.

В други случаи измамниците използват базирани на изкуствен интелект инструменти за генериране на изображения и звук, за да създават клипове в социалните мрежи, които изглеждат като знаменитости и инфлуенсъри, популяризиращи дадена криптовалута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:32 | 22.08.24 г.
fallback
Още от Социални мрежи виж още