fallback

X е привлякла финансиране от елита на Силициевата долина и глобални фондове

Съдебни документи разкриват кой е подкрепил компанията на Илон Мъск

12:16 | 22.08.24 г.

Социалната мрежа X на Илон Мъск е привлякла инвестиции от редица големи имена - от Силициевата долина до глобалните финанси, включително Шон „Диди“ Комбс и милиардера Лари Елисън, сочат съдебни документи, разкрити в сряда и цитирани от Bloomberg.

Много от изброените инвеститори, като съоснователя на Twitter Джак Дорси и рисковите инвеститори Andreessen Horowitz и Sequoia, бяха разкрити по-рано. Документът обаче разкрива изцяло акционерите на X Holdings за първи път в един списък, давайки на обществеността възможност да види кои са поддръжниците на платформата, придобита от Мъск за 44 млрд. долара през 2022 г. Те включват големи имена в света на инвестициите като Pershing Square на Бил Акман, саудитския принц Алауид Бин Талал и Fidelity.

Поглъщането предизвика противоречия почти от момента, в който Мъск обяви своите намерения. След сделката милиардерът съкрати голяма част от служителите и отблъсна рекламодатели. Сега той планира да трансформира платформата в приложение за всичко – от видео услуги до плащания.

Съдебните документи, които съдия нареди да бъдат разпечатани като част от дело, заведено от бивши служители на Twitter, изброяват десетки акционери, но не дават разбивка, нито се задълбочават около последните подробности за техните дялове.

Предишни разкрития показаха, че към октомври Мъск притежава 75% от компанията майка на X, докато никой друг инвеститор не държи повече от 10%.

Говорител на X не е отговорил веднага на запитването за коментар след обичайното работно време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:17 | 22.08.24 г.
fallback
Още от Социални мрежи виж още