fallback

Социалната мрежа Х спира дейността си в Бразилия

Причината според платформата са „заповеди за цензура“ от страна на бразилски съдия

13:03 | 19.08.24 г.

Социалната платформа Х съобщи в събота, че ще спре дейността си в Бразилия „с незабавен ефект“ заради това, което нарича „заповеди за цензура“ от страна на бразилския съдия Алехандре де Мораес, съобщава Ройтерс.

Х, която е собственост на милиардера Илон Мъск, твърди, че Мораес тайно е заплашил един от юридическите представители на компанията в страната с арест, ако не изпълни законови разпореждания да свали част от съдържанието от платформата.

Гигантът в социалните медии публикува снимки на документ, за който твърди, че е подписан от Мораес и в който се казва, че ще бъде наложена ежедневна глоба от 20 хил. реи (3653 долара) и заповед за арест срещу представителя на Х Рахел Нова Консейсао, ако платформата не изпълни изцяло нарежданията на Мораес.

„За да защитим сигурността на нашия екип, взехме решение да закрием дейността си в Бразилия с незабавен ефект“, заяви Х.

Върховният съд на Бразилия, където Мораес има място, е заявил за Ройтерс, че няма да обсъжда въпроса и не може да потвърди или да отрече автентичността на документа, споделен от Х.

Услугата Х остава налична за хората в Бразилия, заяви платформата в събота.

По-рано тази година Мораес нареди на X да блокира определени акаунти, докато разследва т.нар. „дигитални милиции“, които бяха обвинени в разпространение на фалшиви новини и съобщения на омраза по време на правителството на крайнодесния бивш президент Жаир Болсонаро.

Мораес започна разследване по-рано тази година срещу милиардера, след като Мъск каза, че ще активира отново акаунтите на X, които съдията е наредил да бъдат блокирани. Мъск нарече решенията на Мораес по отношение на Х „противоконституционни“.

След оспорванията от Мъск представителите на X обърнаха курса и казаха на Върховния съд на Бразилия, че гигантът в социалните медии ще се съобрази със съдебните решения.

Адвокатите, представляващи X в Бразилия през април, казаха пред Върховния съд, че „оперативни грешки“ са позволили на потребителите, които са били блокирани, да останат активни в платформата на социалните медии, след като Мораес е поискал от X да обясни защо не е изпълнила напълно неговите решения.

Мъск, в публикации на X в събота, нарече Мораес „пълен позор за правосъдието“ и каза, че компанията не би могла да се съгласи с „тайната цензура и исканията за предаване на лична информация“ на съдията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:03 | 19.08.24 г.
fallback
Още от Социални мрежи виж още