fallback

Експерт: Краткото видео съдържание определя бъдещето на социалните мрежи

След пет до десет години ще видим локализация на социалните мрежи и тяхната демонополизация, смята Марин Агандеров

14:19 | 19.07.24 г.

Краткото видео съдържание определя настоящето и бъдещето на социалните мрежи, особено след възхода на TikTok от последните пет години. Това каза Марин Агандеров, управляващ партньор на Talent Media, в предаването „Футуризъм“ на Bloomberg TV Bulgaria. 

Според него най-важните двигатели на промяната в социалните медии са потребителското поведение и технологиите. Той отбеляза, че все по-трудно се задържа вниманието на потребителите.

„Преди време блоговете бяха много популярна форма за споделяне на съдържание в интернет пространството, докато в наши дни потребителското внимание може да бъде задържано буквално само за няколко секунди“, каза Агандеров.

При технологиите водещ за промените е изкуственият интелект, смята той.

„Под изкуствен интелект разбирам не само популярните AI-инфлуенсъри, които започнаха да се появяват по цял свят, но и различните инструменти, които позволяват на хора да създават много по-бързо, лесно и качествено съдържание и да достигат до повече хора“, каза още той. 

AI-инфлуенсърите представляват екип от истински хора зад профил в социалните мрежи, който достига до потребителите през съдържание, създадено чрез различни инструменти за генериране на видеа и картини, обясни той. Няма автономност на тези профили.

„Убеден съм, че съвсем скоро ще видим регулации на използването на изкуствен интелект за създаване на съдържание в социалните мрежи“, каза Агандеров, като допълни, че голяма част от традиционните инфлуенсъри използват изкуствен интелект, когато създават съдържание.

Като важна тенденция той определи и съществуването на микро- и наноинфлуенсъри, към които се обръщат все по-голяма част от брандовете.

„Тези хора приличат на нас. Съдържанието, което те предоставят на брандовете, е много по-близко до реалността, а самите потребители има много по-голяма вероятност да се доверят на такъв тип съдържание“, коментира Агандеров. Те обаче не разполагат с аудиторията на големите инфлуенсъри, посочи още той.

„Основната разменна монета, която ние даваме на социалните мрежи, за да ги използваме, са нашите данни и информацията, което споделяме там. Това е ключов фактор, който определя развитието на сектора“, посочи Агандеров.  

Според него блокчейн технологиите са предпоставка за децентрализиране на социалните мрежи. Той предполага, че след пет до десет години ще видим локализация на социалните мрежи и тяхната демонополизация.  

Гледайте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „Футуризъм“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:13 | 19.07.24 г.
fallback
Още от Социални мрежи виж още