fallback

Илон Мъск иска чатботът му да представя новини, но той засега не се справя

Grok обобщава статуси от социалната мрежа X и често не разбира какво имат предвид потребителите

17:56 | 18.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Илон Мъск иска хората да получават новини от Grok, неговия модел с изкуствен интелект (AI), достъпен чрез платформата X. Grok обаче в момента изпитва проблеми с изпълнението на тази задача, пише The Wall Street Journal.

Ограниченията на изкуствения интелект излязоха на преден план в часовете след покушението срещу бившия президент Доналд Тръмп в събота. Тогава AI показа някои неверни заглавия въз основа на начина, по който разчита съдържанието в X.

В едно заглавие погрешно се казва, че вицепрезидентът Камала Харис е простреляна. Грешката изглежда произтича от саркастични препратки, направени от някои потребители на X към предишен, несвързан инцидент, при който президентът Байдън обърка името на Харис с това на Доналд Тръмп.

Друго резюме на новини на Grok неправилно посочва предполагаемия стрелец и твърди, че мъжът е бил член на Антифа – свободна мрежа от хора с крайнолеви убеждения. По-късно властите дадоха друго име, когато посочваха кой е заподозреният, и все още не са разбрали какви са мотивите му.

Елементите на Grok изведоха на преден план шеги, слухове и объркване в част от новинарските бюлетини на платформата, въпреки че обобщените новини включат отказ от отговорност, изписан отдолу: „Тази история е обобщение на публикации в X и се развива с течение на времето. Grok може да прави грешки, проверете резултатите му“.

Мъск изтъква ползата от неговата социална мрежа X, използваща AI възможностите на Grok за автоматизиране на писането на заглавия и резюмета на новини въз основа на публикации от стотици милиони потребители. Милиардерът, който каза, че традиционните новинарски издания са бавни и ненадеждни, прекара месеци в насърчаване на потребителите на X да придобият навика да проверяват Grok за новини.

„Това, което правим в платформата X, е, че агрегираме. Използваме AI, за да обобщим приноса на милиони потребители“, каза Мъск на среща на рекламната индустрия през юни. „Мисля, че това наистина ще бъде новият новинарски модел.“

X не е отговорила на запитванията за коментар отново заглавията на Grok.

Grok е продукт на компанията на Илон Мъск за изкуствен интелект – xAI, която започна да го изгражда миналата година и постепенно пуска различни функции, включително чатбот, на абонатите на X.

Grok обобщава някои новини коректно, така че технологията може да е обещаваща. Мъск казва, че е предимство, че неговият AI модел има достъп до публикации в реално време в X. Една от отличителните черти на Grok е, че е „AI асистент за търсене с щипка хумор“, както го нарича X.

Грешките предполагат, че дизайнът може също така да е негова слабост. Освен това подчертават потенциалните клопки на компютърния модел, склонен към хумор, който се опитват в реално време да сортира лавината от публикации от различни източници.

„Пътят е дълъг“, коментира Кейти Харбат, бивш директор на звеното за обществена политика във Facebook. „В края на краищата, когато става въпрос за извънредни новини като стрелбата, винаги ще имате нужда от хора, които да ви помогнат да осигурите контекст, когато фактите все още не са известни.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:48 | 18.07.24 г.
fallback
Още от Социални мрежи виж още