fallback

ЕС предприема мерки срещу Meta заради условието "плати или се съгласи"

Компанията принуждава потребителите да плащат, за да се опазят от онлайн следене на действията им, твърди ЕК

12:08 | 01.07.24 г.

Европейският съюз (ЕС) възнамерява да обвини компанията майка на Facebook, Meta, в нарушаване на ключовите цифрови правила на блока, съобщи в понеделник Financial Times, цитирайки източници, които са пряко запознати с въпроса. По-късно през Европейската комисия официално отправи обвиненията си срещу американския технологичен гигант, съобщава Ройтерс.

През ноември миналата година Meta пусна услугата за абонамент без реклами за Facebook и Instagram в Европа, като каза, че потребителите, които се съгласят да бъдат следени онлайн, получават безплатна услуга, която се финансира от приходи от реклама. Другият вариант е да плащат, така че данните им да не бъдат споделяни.

 

Европейската комисия, която действа като орган за налагане на конкуренцията в ЕС, заяви днес в предварителните си констатации към Meta, че изборът нарушава нейния Закон за цифровите пазари (DMA), който се стреми да овладее силата на Big Tech.

Според ЕК изборът принуждава потребителите да се съгласят с комбинацията при личните им данни и не успява да им предостави по-малко персонализирана, но еквивалентна версия на социалните мрежи на Meta.

„Искаме да дадем възможност на гражданите да могат да поемат контрол върху собствените си данни и да изберат изживяване с по-малко персонализирани реклами“, каза в изявление еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Meta каза, че нейният модел е в съответствие с решение на висшия съд на ЕС.

„Абонаментът за липса на реклами следва указанията на най-висшата съдебна инстанция в Европа и е в съответствие с DMA. Очакваме с нетърпение по-нататъшен конструктивен диалог с Европейската комисия за приключване на това разследване“, каза говорител на Meta.

Meta може да промени своя рекламен модел, за да избегне глоба от до 10% от глобалния си годишен оборот, ако бъде призната за виновна за нарушения на DMA. Комисията има срок до март следващата година да приключи разследването си.

Миналата седмица антимонополните регулатори в Европейския съюз обвиниха Apple, че е нарушила технологичните правила на блока. Решението по този казус може да доведе до солидна глоба за производителя на iPhone, който е изправен и пред разследване на новите такси, наложени на разработчиците на приложения.

Обвинението, повдигнато срещу Apple, е първото от Европейската комисия съгласно DMA, който се стреми да овладее влиянието на „големите технологични“ фирми и да осигури равни условия за по-малките конкуренти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:42 | 01.07.24 г.
fallback
Още от Социални мрежи виж още