fallback

ЕС разследва Meta за опазване на детската сигурност

Европейската комисия ще провери дали компанията не е нарушила Закона за цифровите услуги

15:58 | 16.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Компанията майка на Facebook – Meta Platforms,  е обект на голямо разследване от Европейския съюз за предполагаемо нарушаване на правилата за рисковете пред детската сигурност онлайн.

По-конкретно Европейската комисия ще провери дали Facebook и Instagram не са нарушили Закона за цифровите услуги, защото потенциално „могат да стимулират поведенчески зависимости при децата, както и да създават т.нар. ефекти на заешката дупка“.

Комисията е притеснена за верифицирането на възрастта на младите потребители в платформите на Meta, както и за рисковете за неприкосновеността, свързани с алгоритмите за препоръки.

„Искаме младите хора да имат сигурни, подходящи за възрастта им преживявания онлайн и прекарахме десетилетие в разработката на повече от 50 инструмента и политики, създадени, за да ги защитават“, коментира говорителят на Meta пред CNBC.

„Това е предизвикателство, пред което е изправена цялата индустрия и ние очакваме да споделим подробности за нашата работа с Европейската комисия“, допълва компанията.

ЕК заяви, че решението за започване на разследването е взето след предварителен анализ на доклад за оценка на риска, подготвен от Meta през септември 2023 г.

Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон посочва, че регулаторът „не е убеден, че Meta е направила достатъчно, за да изпълни задълженията си според Закона за цифровите услуги за ограничаване на рисковете от негативни ефекти върху физическото и психично здраве на младите европейци в платформите ѝ“.

Европейският съюз заяви, че ще проведе задълбочено разследване на мерките на Meta за защита на децата „като приоритет“. Блокът може да продължи да събира доказателства чрез заявки за предоставяне на информация, интервюта или инспекции.

Започването на разследването по Закона за цифровите услуги да предприеме по-нататъшни стъпки, включително временни мерки и решения за несъответствия, обяви ЕК. Комисията допълва,, че също така може да обмисли ангажиментите, поети от Meta, за да се справи с опасенията на властите.

Meta и други американски технологични гиганти все повече се оказват в центъра на вниманието на Европейския съюз след въвеждането на знаковия Закон за цифровите услуги на блока – новаторски закон, който се стреми да се бори с вредното съдържание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:58 | 16.05.24 г.
fallback
Още от Социални мрежи виж още