fallback

Meta не спира да съкращава служители

Този път засегнати ще бъдат работещи в звеното Reality Labs

10:40 | 04.10.23 г. 1

Meta Platforms планира да съкрати служители от своето звено Reality Labs, ориентирано към метавселената и фокусирано върху създаването на специален чипсет, твърдят двама източници на Ройтерс, запознати с въпроса.

Служителите са били информирани във вторник за съкращенията чрез публикация във вътрешния дискусионен форум на Meta – Workplace. В публикацията се посочва, че хората ще бъдат уведомени за статуса си в компанията до рано сутринта в сряда, допълва един от източниците.

Говорител на Meta е отказал да коментира плановете. Ройтерс не е успяла да определи степента на съкращенията в отдела, наречен Facebook Agile Silicon Team (FAST).

Ако съкращенията са големи, те биха могли да попречат на проекта на главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг за изграждане на продукти с добавена и виртуална реалност, позволяващи достъп до потапящи виртуални светове, известни като метавселена, особено що се касае до очилата с добавена реалност, които според него „ще предефинират нашите отношения с технологията“.

Отделът FAST, в който има около 600 служители, работи по разработката на специален чип, който да се използва в устройствата на Meta и да ги отличава от другите, навлизащи на зараждащия се пазар на хардуер за виртуална и добавена реалност.

Въпреки това Meta среща трудности в разработката на чипове, които да се конкурират с тези на външни доставчици. Ето защо компанията се обърна към производителя на полупроводници Qualcomm, който да произвежда чипове за устройствата ѝ, които в момента са на пазара.

Преструктурирането на FAST се очаква още от пролетта, когато Meta нае нов директор, който да ръководи звеното.

Друг отдел за производство на чипове в подразделението за инфраструктура на Meta, фокусирано върху работата с изкуствен интелект, също се сблъсква с пречки. Директорът, който ръководи тези усилия, миналата седмица обяви, че напуска, макар че Meta е назначила друг да поеме ролята.

В момента Meta прави серия от очила за смесена реалност, наречени Quest, и умни очила, създадени съвместно с бранда Ray-Ban на EssilorLuxottica, които могат да предават видео и да говорят с носещите ги чрез нов виртуален асистент с изкуствен интелект.

На годишната конференция на компанията, която се проведе миналата седмица, Meta обяви три нови версии на умните си очила и насочен към потребителите модел Quest – Quest 3.

Освен това компанията работи по по-технически предизвикателни и по-олекотени очила с добавена реалност, които приличат повече на традиционни очила, споделя един от източниците.

Първата версия на продукта ще бъде завършена през следващата година, макар че Meta не планира да я пусне масово за продажба, казва източникът.

От ноември миналата година Meta съкрати 21 хил. работни места, тъй като се опитва да увери инвеститорите, че може да обуздае разходите си на фона на забавянето на растежа на приходите, високата инфлация и притесненията, че Reality Labs губи твърде много пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:38 | 04.10.23 г.
fallback
Още от Социални мрежи виж още