fallback

Закъсняла първоаприлска шега? Twitter сменя логото си с кучето от доуджкойн? 

В онлайн версията на социалната мрежа синята птица вече е заменена от илюстрация на шиба ину

08:17 | 04.04.23 г.
Автор - снимка
Създател

В понеделник мнозина потребители на Twitter внезапно откриха в профилите си глава на куче вместо обичайното лого със синя птица. Онлайн услугата премина към изображението, което обозначава спорната цифрова валута доуджкойн, без никакво обяснение. Някои потребители на Twitter започнаха да забелязват, че бутонът за начална страница в горния ляв ъгъл на уеб браузърите им - обикновено плътното лого на компанията със синя птица - е заменен с изображението на шиба ину, която е лицето на доуджкойна, предава Bloomberg.  

Собственикът на Twitter Илон Мъск често споменаваше през годините криптовалутата, която първоначално е била замислена като шега, и в момента трябва да се защитава срещу иск на инвеститор заради нея.

Курсът на доуджкойн, който от дълго време е почти на дъното, временно се изстреля с около една пета след смяната на логото. Дори и след това обаче една единица от цифровата валута струваше само около десет американски цента. В пика си през пролетта на 2021 г. за кратко време цената бенад 60 цента. 

Логото на Twitter в уеб версията. Илюстрация: Investor.bg

След срива на цената един инвеститор заведе дело срещу Мъск, твърдейки, че той е участвал в незаконна Понци схема, при която цената на доуджкойн първо е била повишена, а след това се е сринала. Адвокатите на Мъск подадоха молба за отхвърляне на иска едва миналата седмица, като твърдяха, че криптовалутата е законна инвестиция с обща стойност около 10 млрд. долара. Доуджкойнът съществува от 2013 г. и има за свое лого изображение на куче от японския вид шиба ину.

Частичната промяна в логото се случва дни, след като Twitter започна да прави промени в своята система за верификация. При някои акаунти с т.нар. наследена верификация, като New York Times, бяха премахнати отметките. Други запазиха отметките с бележка, че или са абонати на Blue, или са наследени верифицирани акаунти.  

Twitter не е отговорика на въпрос за промяната на бутона за начална страница. В 15:44 ч. местно време в Ню Йорк собственикът на Twitter Мъск публикува снимка на по-ранна размяна на мнения, в която потребител на Twitter го призовава да смени логото на птицата с куче. Мъск написа в Twitterлаконичното „Както беше обещано".

As promised pic.twitter.com/Jc1TnAqxAV

— Elon Musk (@elonmusk) April 3, 2023
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:50 | 04.04.23 г.
fallback
Още от Социални мрежи виж още