fallback

Затко: Пропуските в сигурността на Twitter са тиктакаща бомба

Социалната мрежа е изостанала с десетилетие в опазването на потребителските данни, казва разобличителят ѝ

18:59 | 13.09.22 г.
Автор - снимка
Създател

Пропуските в сигурността на Twitter са били толкова сериозни, че са застрашавали националната сигурност, обяви бившият ръководител по сигурността на компанията, превърнал се в неин разобличител, пише Bloomberg.

Пред съдебната комисия към Сената на САЩ Питър Затко, известен още с хакерското си име “Mudge”, заяви, че Twitter е изостанал с десетилетие спрямо необходимите подобрения в сигурността, което той описва като „тиктакаща бомба от уязвимостти“.

„Несигурното боравене на Twitter с данните на нейните потребители и нейната неспособност или нежелание да представи ясно проблемите пред своя борд на директорите и регулаторите са създали реален риск за десетки милиони американци, за американския демократичен процес и националната сигурност на Америка“, коментира Затко по време на изслушването.

Той също така твърди, че ръководството на компанията „многократно е прикривало провалите в сигурността, подвеждайки регулаторите и лъжейки потребителите и инвеститорите“.

51-годишният Затко за първи път е свидетелствал пред Конгреса през 1998 г., когато е предупредил комисия към Сената за фунаментални слабости в интернет инфраструктурата. След това е продължил да работи в Агенцията за напреднали изследователски проекти за отбраната на САЩ, в Google и в разплащателната услуга Stripe, преди да бъде нает от основателя и бивш главен изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси през 2020 г., за да помогне за справяне с опасенията за сигурността.

Затко е уволнен през януари 2022 г. заради слабо представяне по думите на компанията.

Разпитът му беше проведен, докато Twitter се подготвя да се отправи към съда, за да принуди главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск да завърши сделката за придобиване на компанията за 44 млрд. долара. Твърденията на Затко, особено за разпространението на автоматизирани акаунти, известни като ботове, вероятно ще бъдат ключова част от процеса, който ще започне на 17 октомври в съд в Делауеър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:28 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Социални мрежи виж още