fallback

Какво би искал да напише Паул Сете на Мъск?

Свободата на пресата е свободата на двеста богаташи да разпространяват своето мнение, писа преди 57 години германският публицист

08:33 | 26.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Читателските писма в германското издание Der Spiegel винаги са били една от най-хубавите части на списанието. На 5 март 1965 г. излиза писмо от Паул Сете: „Свободата на пресата е свободата на двеста богаташи да разпространяват своето мнение. Свободен е онзи, който е богат“, пише Сете.

Публицистът, някогашен съредактор на Frankfurter Allgemeine, има предвид германските вестници и техните собственици. Днес, 57 години и няколко вълни на глобализация по-късно, за 200 милиардери в западния свят може да се говори за „свободни и равнопоставени богаташи". Имената им са Рупърт Мърдок, Джон Елкан и Бернар Арно (от старата гвардия) или Марк Зукърбърг, Джеф Безос, Лари Пейдж, Тим Кук, Робин Ли и Пони Ма (от новата гвардия).

А от вчера и Илон Мъск, софтуерният гений, който осигурява с Tesla, SpaceX и Neuralink медийните заглавия, които след това може да коментира и да даде желания оборот на новата си придобивка Twitter. 44 млрд. долара струва собствената медийна машина на родения в Южна Африка предприемач.

И така - най-богатият човек в света и известен трол купува социална мрежа, за да служи на свободата на изразяване. Прочетете това изречение отново. Звучи странно дори от втория път, нали? Но така го обяснява и оправдава Мъск. Бордът на директорите на Twitter се съгласи с офертата му за покупка на стойност 44 млрд. долара, а сега акционерите трябва да дадат съгласието си. След това Twitter ще изчезне от фондовата борса и ще се превърне в One-Man-Show.

Ръководството на компанията се отказа от съпротивата, защото не се намери бял рицар и защото благодарение на Morgan Stanley, Barclays, Bank of America и BNP Paribas беше създаден солиден финансов план, обезпечен с акции на Tesla.

Акционерите ще харесат капиталистическата добавена стойност на платформата за кратки новини, чиито най-добри дни обаче са зад гърба ѝ. А новият издател Мъск възнамерява бързо да извади издателското си оръжие, което журналистите оценяват като универсална машина за производство на новини, от фондовата борса и по този начин – да го извади от външен контрол.

Мъск е човек, който се стреми към власт и контрол. Най-богатият човек на земята (със състояние от около 200 млрд. евро) толкова често в републикански стил обвиняваше Twitter в прекомерна цензура на съдържанието и опасност за свободата на словото, че сега вероятно и Доналд Тръмп може да се надява скоро да бъде освободен от забраната на акаунта му. Когато в началото на 2021 г. тогавашният президент на САЩ Тръмп получи забрана за достъп до Twitter, Мъск осъди изключването на акаунта му, позовавайки се на свободата на словото.

Но бившият президент смята, че дори щурмуването на Капитолия е свобода на словото. Дали не трябва да прочете писмото на Паул Сете?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:19 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Социални мрежи виж още