fallback

Facebook навлиза и в бизнеса с нюзлетърите

Компанията пусна нов продукт, наречен Bulletin

10:05 | 30.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Facebook пусна продукт за нюзлетъри, наречен „Bulletin“ – отделна платформа за безплатни и платени статии и подкасти, която да се конкурира със Substack, предава Ройтерс.

Главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг обяви платформата, която вече е активна на Bulletin.com, и представи част от авторите, които компанията е привлякла, в стая за разговори на живо във Facebook.

Социалната мрежа се опитва да се включи в бързо развиващата се тенденция за изпращане на имейл нюзлетъри, след като добри журналисти и писатели напуснаха медийните компании през последната година, за да започнат свои собствени.

Платформата за самоиздаване Substack е лидер в помагането на писателите да продават имейл абонаменти и привлече журналисти с различни финансови оферти. Други технологични компании също се конкурират в тази сфера, включително Twitter, която придоби платформата за нюзлетъри Revue.

Facebook заяви, че в началото няма да прибира дял от приходите на създателите на съдържание за Bulletin, а авторите могат да изберат своите собствени абонаментни цени. Тя пуска платформата с редица известни личности и автори, включително създателя на спортен подкаст Ерин Андрюс и автора Малкълм Гладуел.

Социалната мрежа има бурни отношения с медийната индустрия, които достигнаха пика си през февруари, след скандал с австралийското правителство заради плащането на медиите за съдържание. След този конфликт Facebook обеща да инвестира 1 млрд. долара в индустрията в глобален мащаб през следващите три години.

Компанията заяви, че статиите и подкастите ще бъдат достъпнии през Facebook News Feed както и през секцията News на социалната мрежа.

„Изградихме Bulletin в отделен уебсайт, за да позволим на създателите им да разрастват тяхната аудитория по начини, които не са изключително зависими от платформата Facebook”, посочва компанията на новия сайт.

Facebook твърди, че първоначално е пуснала услугата за създатели на съдържание в Съединените щати и засега няма да приема нови. Но допълни, че уебсайтът на Bulletin вече е достъпен по целия свят, а тя ще добави още международни имена в бета тестването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:14 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Социални мрежи виж още