fallback

Signal е недостъпен в Китай

Приложението споделя съдбата на Google, Twitter, Youtube, Facebook, Whatsapp и други интернет платформи, блокирани в комунистическата държава

12:37 | 16.03.21 г.
Автор - снимка
Създател

Китайската цензура очевидно взе под прицел и услугата за съобщения Signal. До приложението, което е известно като алтернатива на Whatsapp, вече няма достъп от Китай от вторник.

Само със специален VPN тунел, с който китайската „Велика защитна стена“ може да бъде заобиколена, все още е възможно получаването на съобщения чрез Signal. Причината за блокирането не е известна.

По този начин Signal споделя съдбата на Google, Twitter, Youtube, Facebook, Whatsapp и други интернет платформи, които не могат да бъдат достъпвани в Китай. Блокирани са и многобройни чуждестранни медии като New York Times или уебсайтове, критикуващи Китай.

Говорител на китайското външно министерство заяви във вторник, че не е запознат с темата. По принцип „Интернет в Китай е отворен“, пояснява той. Китайското правителство регулира мрежата в съответствие с приложимите закони и разпоредби, твърдят още от външното министерство.

Китайската администрация за киберпространство не е отговорила на запитванията за коментар от Bloomberg във вторник сутринта. Говорителят на китайското външно министерство Дзяи Лидзиян отказа да коментира темата по време на редовен брифинг за пресата във вторник.

Signal е популярен инструмент сред политическите дисиденти и журналисти, търсещи комуникационен метод, който свежда до минимум риска съобщенията да бъдат прихващани от правителствената цензура. По-специално приложението придоби популярност сред предимно мюсюлманската уйгурска диаспора в Китай.

Откритото обсъждане на чувствителни теми е забранено в Китай, където тежката държавна цензура е норма. През февруари Пекин блокира добиващата силна популярност социална медийна платформа Clubhouse, след като за кратко предостави възможност за свободно протичащи дебати по политически въпроси.

Signal наскоро повиши популярността си, когато някои потребители на WhatsApp се противопоставиха на промените в политиките ѝ за поверителност. Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск също насърчи възхода да Signal, когато го препоръча в Twitter.

Версията на Signal за мобилната операционна система на Apple iOS е инсталирана близо 510 хил. пъти до момента в Китай, според Sensor Tower. В световен мащаб приложението наскоро прехвърли 100 милиона изтегляния от App Store и Google Play, съобщиха от Sensor Tower.

Вижте повече във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:26 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Социални мрежи виж още