fallback

Facebook отлага представянето на новия си хардуер

На фона на скандала с опазването на данните социалната мрежа реши, че е по-добре да изчака

09:17 | 28.03.18 г.

Американската технологична компания Facebook реши да не показва своите нови продукти на конференцията си за разработчици през май, отчасти заради факта, че обществото се занимава със скандала с практиките на социалната мрежа за съхранение на данни, твърдят източници на Bloomberg, запознати с въпроса.

Новите хардуерни продукти, свързаните колонки с дигитален асистент и възможностите за видео чат ще преминат обстоен преглед, за да може компанията да се увери, че предлагат максимална защита на потребителските данни, допълват източниците, пожелали анонимност. Въпреки че не се очаква хардуерните решения да бъдат пуснати на пазара до есента, компанията се надяваше да успее да ги покаже по време на най-голямото събиране на разработчиците на Facebook.

Устройствата са част от плана на Facebook да стане по-ангажирана с ежедневието на потребителите, като използва изкуствен интелект, следвайки стъпките на Amazon и нейните умни колонки за дома Echo. В момент, в който опасенията от събирането и използването на потребителски данни от Facebook се увеличават, може би не е подходящo компанията да се обръща към потребителите с молба да ѝ бъде гласувано доверие с още повече информация чрез поставянето на свързани устройства в домовете им. Една от говорителките на Facebook е отказала да коментира.

Този месец Facebook стана обект на множество критики във връзка със случая с Cambridge Analytica и използването на информация за около 50 млн. потребители без тяхното знание. Всичко това доведе до криза за Facebook, което пък ще изправи главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг да свидетелства пред Конгреса за опазването на потребителските данни през следващите седмици.

В рамките на конференцията за разработчици, която е насрочена за 1 май, компанията ще трябва да обясни новите, по-рестриктивни правила за това какъв вид информация могат да събират разработчиците на приложения за потребителите през услугата на Facebook.

В публикация в блога си от тази седмица базираната в Калифорния компания заяви, че за разработчиците промените „не са лесни“, но са важни, за да се избегне всеки пробив в доверието на по-голямата екосистема от разработчици.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:01 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Социални мрежи виж още