fallback

Влиянието на руските туитове върху Brexit е било минимално

Общо 16 хил. туита са били пуснати по темата от 105 акаунта, свързани с Русия, сочи проучване

16:09 | 19.12.17 г.

Повече от 100 свързани с Русия акаунта в Twitter са публикували постове за Brexit преди референдума във Великобритания, показват резултатите от независимо проучване, което оказва допълнителен натиск върху социалната мрежа да публикува собствен анализ по темата, пише Financial Times.

Учени от Oxford Internet Institute, част от Окфордския университет, има за цел да да отговори на притесненията на британските политици, че референдумът може да е манипулиран чрез руска дезинформация, като посочват, че броят на акаунтите, които са открити, е незначителен.

Oxford Internet Institute е открил, че 105 акаунта са туитнали почти 16 хил. пъти в двете седмици преди вота през 2016 г., но не е известно колко души са видели тези публикации.

Броят е значително по-малък от случилото се в САЩ. Около изборите за президент 2 752 акаунта са били използвани в страната с политически цели.

Според проучването около 0,6% от линковете, споделени през туитове с #Brexit, са били към известни руски източници като Russia Today или Sputnik.

В YouTube около 1,4% от видеата са били свързани с руски новинарски източници през същия период. Google твърди, че не е открила доказателство за финансирана от Русия дейност преди вота за Brexit.

Новините идват по-малко от седмица, след като Twitter заяви, че е открила само един акаунт, който е платил за реклама шест седмици преди референдума. Компанията не е анализирала неплатените туитове, въпреки непрестанните искания от страна на британските политици да провери всички източници на потенциална руска манипулация в платформата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:27 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Социални мрежи виж още