fallback

Съдът освободи вицепрезидента на Facebook за Латинска Америка

Струва ми се, че с крайната мярка за лишаване от свобода е избързано, казва съдия в Сергипе

09:45 | 03.03.16 г.
Автор - снимка
Създател

Бразилски съдия нареди освобождаването на вицепрезидента на Facebook за Латинска Америка само един ден, след като той беше арестуван за отказа да предаде съобщения чрез WhatsApp на полицията в разследване на случай на разпространение на наркотици, предава AFP. Съдията Руй Пинейро смята задържането на Диего Дзодан в Сау Пауло във вторник за „незаконна принуда", обяви в свое изявление съдът в Сергипе. "Струва ми се, че с крайната мярка за лишаване от свобода е избързано", казва Пинейро. Facebook, която е собственик на популярната услуга за съобщения чрез мобилен телефон WhatsApp, отрича, че се е опитала да попречи на полицията в разследването. Дзодан беше арестуван по искане на по-нисш съдия в същия град и обвинен в „повторно неизпълнение на съдебни заповеди" да сподели данни на Facebook, съобщи федералната полиция.

Преди ареста обаче на WhatsApp е била наложена солена глоба в Бразилия в размер на 50 хил. реала (12 500 евро) на ден за неизпълнение на съдебното нареждане. Постепенно глобата била увеличена и равностойността ѝ на месец възлязла на 250 хил. евро.  Аржентинецът Диего Дзодан е най-високопоставеният кадър на Facebook в Латинска Америка. По повод ареста му WhatsApp заяви, че това е крайна мярка и изрази разочарование, че властите са я предприели. Компанията добави, че не е можела да окаже съдействие на съдебните власти за нещо, което не е способна да направи, тъй като не съхранява съобщенията между потребителите си. Властите обаче посочват, че са искали не самите съобщения, а информация за мястото на потребителите.

WhatsApp настоява, че няма технически средства за сътрудничество на полицията. Проблемът е, че WhatsApp напълно криптира съобщенията, които са изпратени между потребителите, и не ги записва. Дори и да получи достъп до спецефично устройство, явно за компанията е трудно да разкодира съобщенията.  Преди три години Google беше на фронтовата линия. Изпълнителен директор за Бразилия на гиганта в търсенето онлайн беше обвинен в нарушаване на изборното законодателство, когато той отказва да премахне клипове на YouTube, които са били от решаващо значение за кандидат кметовете на щата Мато Гросо до Сул.

В Съединените щати пък Apple беше въвлечен в сериозен спор с правителството заради отказа си да сътрудничи на ФБР по отключването на iPhone, използван от един от стрелците при масовото убийство в Сан Бернардино, Калифорния, в края на миналата година.

Facebook и WhatsApp, който беше купен от американския концерн през 2014 г., са особено популярни в Бразилия. 93 млн. от интернет потребителите в Бразилия (половината население) използват WhatsApp, сочат данни на сайта TechCrunch, като много млади и бедни бразилци се възползват от възможността за безплатни съобщения и интернет телефония. Затова не е чудно, че Facebook не иска да загуби доверието им.

През декември WhatsApp беше блокиран за 48 часа в Бразилия заради съдебно решение. И тогава мярката бе оправдана с факта, че услугата не е предоставила важни данни на властите при разследване на криминални деяния.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:14 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Социални мрежи виж още