fallback

Акциите на Facebook едва ли ще имат страхотно представяне и през 2015 г.

Пред социалната мрежа стои предизвикателството да демонстрира постоянен растеж, коментира анализатор

16:23 | 05.01.15 г.
Автор - снимка
Редактор

Акциите на Facebook отбелязаха ръст от 195% за последните две години и се търгуваха на рекордни нива миналия месец. Това кара някои скептици да изразят мнението си на пазара на опции, пише Bloomberg.

Пазарната капитализация на най-голямата социална мрежа в света се увеличи с 43% през 2014 г., достигайки връх на 22 декември. През 2013 г. стойността на акциите се удвои. Печалбата от миналата година бе осмата най-голяма сред технологичните компании от индекса Standard & Poor's 500.

Опциите, залагащи на спад на Facebook струват най-много от юли 2013 г., показват данни на Bloomberg. "Интернет платформата е „силна платформа“, от която рекламодателите могат да достигнат над 1 млрд. души. Въпреки това пред нея стои предизвикателството да демонстрира постоянен растеж", заявява Еуроф Ъпингтън от Lombard Odier Investment Managers.

“Ние не залагаме на това, че ще видим същото страхотно представяне, което Facebook имаше през 2014 г.”, заявява Ъпингтън. Неговата компания ръководи 50 млрд. долара. „Компанията също така наблюдава и увеличение в разходите по управление. Тя трябва да инвестира в растеж, за да преодолее закона на големите числа“.

Оперативните разходи се повишиха през третото тримесечие с най-голямото темпо спрямо първите три месеца на 2013 г., показват данни на Bloomberg. Базираната в Калифорния компания закупи приложения като Instagram и WhatsApp, за да увеличи привлекателността си към младите потребители и да повиши продажбите на мобилни реклами.

Сега анализаторите прогнозират, че ръстът на печалбата и приходите през 2015 г. няма да настигне тези от миналата година. Печалбите на Facebook ще се увеличат с 12% през тази година, след като почти се удвоиха през 2014 г., показват прогнози на анализатори, събрани от Bloomberg. Продажбите ще се увеличат с 37% след като се увеличиха с 57% през миналата година, показват прогнозите.

Инициативи като видео рекламите са обещаващи и големината и продуктовото развитие на Facebook могат да помогнат на компанията да запази предимството си сред потребителите, смята Кен Сена, анализатор в Everscore ISI. Той оценява Facebook и прогнозира, че акциите ще поскъпнат до 95 долара спрямо 78,45 долара от миналата седмица. Те поевтиняха с 0,1% до 78,34 долара на лондонската борса в понеделник.

„Когато видиш потенциала за бъдещ ръст на печалбите, все пак имаш атрактивна история пред себе си“, заявява Сена. „По-скъпо е. Но част от премията идва от предимството в големината, която те имат, предимството в данните, които те имат“.

Facebook остава сред първите 10% на S&P 500, които са най-обичани от анализаторите. Той също така е и сред най-скъпите компании, показват данни на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:16 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Социални мрежи виж още